
Maarten Biesheuvel. U kent hem wel, die schrijver met zijn stukjes die zo onwerkelijk en irreëel zijn dat je denkt: dat kan niet bestaan.
Orkaan Irma is onderweg naar Miami. Ik hoor u denken: niks nieuws onder de zon, dat zien we allemaal al een tijdje aankomen. De Amerikaanse autoriteiten hebben inmiddels een half miljoen(!) mensen geëvacueerd.
Het Amerikaanse gezegde ‘better safe than sorry’ gaat hier op. Weer denkt u, ja logisch, natuurlijk. Maar niets is minder waar. In de wereld van het Calamiteitenfonds is logica ver te zoeken. Behalve dan dat er maandag pas wordt beslist of de orkaan die Sint Maarten trof een calamiteit betreft en hoe we die gaan indexeren, wordt het nog veel gekker.
TUI heeft vandaag besloten om op zijn vlucht van Amsterdam naar Miami geen passagiers mee te nemen. Als de Amerikaanse autoriteiten besluiten een half miljoen mensen te evacueren, is het slim om niet nog passagiers naar Miami te brengen.
Je zou ervan uitgaan dat dit wordt gedekt door het Calamiteitenfonds. Het is tenslotte kostenbesparend. De gasten hoeven straks niet opgezocht te worden of gerepatrieerd te worden, om maar niet te denken aan eventuele gewonden of doden die kunnen vallen. In mijn ogen een verstandige beslissing van TUI.
Maar in zijn alwetendheid besluit het Calamiteitenfonds dit niet te vergoeden. Er is tenslotte nog geen sprake van een calamiteit, ofwel de orkaan heeft Miami nog niet bereikt. En dus is er nog geen schade, dus nog geen calamiteit.
En volgens het Calamiteitenfonds is angst geen reden om klanten om te boeken of te repatriëren. Zelfs gegronde angst is niet opportuun. Dus eigenlijk had TUI netjes 200 passagiers moeten afleveren in Miami, een dag voordat orkaan Irma daar haar werk gaat doen, en dan was alles wel goedgekomen en was alles vergoed. De paarse krokodil is er niks bij.
Biesheuvel zou willen dat hij dit bedacht had.
Erik Jan, probeer het dan HIER eens goed uit te leggen hoe het echt zit. Heeft het soms iets te maken met herverzekering en zo. Kan het cal.fonds pas iets besluiten als er schade is ontstaan omdat jullie het anders ook niet vergoed krijgen ? Wordt daarom soms pas achteraf besloten of iets een calamiteit is.
Volgens mij is SMX toch echt een calamiteit maar nee, er wordt eerst een week gewacht, om een duidelijk beeld te krijgen, voor er een besluit wordt genomen. Zijn de foto’s op nu.nl niet voldoende.
Nu draaien de TO’s op voor alle kosten op en is het cal.fonds de lachende derde. Geen repatriëring van deze gasten dus ook geen schade voor het cal.fonds. Of zit het toch iets anders. Ik daag je uit het eens GOED uit te leggen.
Lees net op teletekst dat 5,6 miljoen (!) inwoners van Florida zij opgeroepen om een veilig heenkomen te zoeken. 5,6 miljoen !!!! Naar volgens het fonds nog steeds niets aan de hand.
Probeer dat eens (aan de klant) uit te leggen Erik-Jan. Neem je de uitdaging aan ………. ?
Beste Thomas, graag leg ik uit hoe het werkt bij calamiteiten en wat de rol is van het calamiteitenfonds. Dat lukt alleen niet via een blog waar geen hoor en wederhoor wordt toegepast. Geef mij een podium of een interview en ik kom het graag uitleggen!
ik ben op dit moment in USA, dat calamiteitenfonds weet echt niet wat er hier gebeurt. In de pacific omgeving enorme bosbranden, Harvey dat duizenden mensen dakloos heeft gemaakt en nu Irma. Ik reageer bijna nooit, maar dit is weer zo’n typische Nederlandse reactie. Het wordt tijd dat de mensen achter dit fonds een” beetje” verder kijken dan de Noordzee! Je hebt volkomen gelijk Tom!