
De berichtgeving in Duitse media over Air Berlin in de laatste dagen van zijn bestaan begint op een soap te lijken. Elk nieuwsfeit wordt breed uitgemeten. Bij het naderen van de laatste vlucht van de roemruchte Duitse airline, vrijdag 27 oktober tussen München en Berlijn, worden veel zaken onder een vergrootglas gelegd. Een overzicht.
Een Air Berlin-vlucht van München naar Sardinië werd in het weekend geannuleerd na een anoniem dreigtelefoontje. De CEO van Lufthansa, Carsten Spohr, zou aan boord zitten van de vlucht naar Olbia voor zijn vakantie. Dat was medewerkers van Air Berlin ter ore gekomen en die hadden daarover al op social media gediscussieerd. Daarbij was ter sprake gekomen om Spohr tijdens de vlucht aan te spreken op het lot van de Air Berlin-medewerkers, van wie velen hun baan verliezen. Lufthansa heeft grote delen van Air Berlin overgenomen. Nadat het toestel zijn slot vanaf München had gemist, werd besloten de passagiers bij andere vluchten onder te brengen. Spohr zelf zou kort van tevoren zijn vlucht hebben geannuleerd.
De Duitse krant Die Welt heeft berekend dat het verlies van Air Berlin in de eerste helft van dit jaar was opgelopen tot 435 miljoen euro, tegen 271 miljoen over de eerste zes maanden van 2016. Dat komt neer op 1,5 miljoen euro per dag. Volgens ingewijden was dat de reden dat moeder Etihad in augustus besloot niet langer garant te staan voor verliezen van de Duitse airline.
IJsland
Op de luchthaven van IJsland wordt een toestel van Air Berlin vastgehouden omdat de airline luchthavengelden niet zou hebben betaald. Het toestel mag niet naar Düsseldorf vertrekken. Een woordvoerder van de airline bestrijdt de betalingsachterstand en verwijst naar de curatoren. De passagiers zijn inmiddels thuis via andere vluchten.
Voormalig Air Berlin-baas Joachim Hunold ligt onder vuur omdat hij in zijn tijd als CEO geld van de airline zou hebben verduisterd. Zo gebruikte hij volgens krant Bild am Sonntag zakentoestellen voor privédoeleinden. De advocaat van de voormalige CEO ontkent de beschuldigingen.
Volgens voormalig CEO Hartmut Mehdorn van Air Berlin heeft de vliegbelasting die airlines in Duitsland moeten betalen, bijgedragen aan de ondergang van de airline. De vliegbelasting, die in 2011 werd ingevoerd, heeft Air Berlin jaarlijks 100 miljoen euro gekost, zegt Mehdorn in een kranteninterview. ‘Op die manier kregen we geen kans om in de zwarte cijfers te komen.’ Het wegvallen van de airline heeft volgens hem ook gevolgen voor de nieuwe luchthaven van Berlijn. Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt (BER), die volgens nieuwe planningen in 2019 in gebruik wordt genomen, zou een hub van Air Berlin voor internationale vluchten worden. Volgens Mehdorn moeten inwoners van Berlin nu gedwongen via Frankfurt of München, de twee hubs van Lufthansa, naar verre bestemmingen vliegen.