
De curatoren van OAD, die tien jaar na het faillissement geld wilden zien van garantiefonds SGR hebben bij de rechtbank in Rotterdam bot gevangen. De rechter ging niet mee in de eis van de curatoren die 7 miljoen euro aan door de Rabobank gestelde bankgarantie, ten gunste van OAD, van SGR wilden terugzien.
De curatoren hebben SGR in juni 2023 gedagvaard, tien jaar (!) na het faillissement van het familiebedrijf uit Holten, omdat zij een bedrag van 7 miljoen euro aan gestelde bankgarantie terug wilden ontvangen. SGR had de bankgarantie gebruikt om reizigers van het failliete OAD schadeloos te stellen.
De zaak die de curatoren hadden aangespannen, diende in april dit jaar voor de rechtbank in Rotterdam. Deze heeft nu uitspraak gedaan.
Kort na faillissement van OAD in september 2013 heeft SGR de door Rabobank gestelde bankgarantie van 7 miljoen gebruikt om gedupeerde reizigers van OAD schadeloos te stellen. In juridische termen wordt dit het ‘uitwinnen’ van de bankgarantie genoemd.
Overigens heeft SGR voor ruim 25 miljoen aan schade uitgekeerd aan gedupeerde reizigers en zit dus na het innen van de bankgarantie nog met een netto schade van ongeveer18 miljoen euro.
De curatoren vinden dat SGR deze bankgarantie ten onrechte heeft uitgewonnen. Zij spreken van onrechtmatige daad en ongerechtvaardigde verrijking.
SGR heeft al in oktober 2014, toen zij haar vordering bij de curatoren indiende , op verzoek van de curatoren een overzicht van alle uitkeringen boven 10.000 euro gevoegd, inclusief een rapport van een registeraccountant die aan de hand van steekproeven had onderzocht of SGR terecht uitkeringen aan reizigers en andere rechthebbenden had gedaan.
SGR heeft daarna de curatoren ook nog aangeboden om de 30.000 schadeformulieren in te zien, maar van dat aanbod hebben de curatoren om onbekende redenen geen gebruik gemaakt, zegt de rechter. De curatoren hebben, eveneens volgens de rechter, niet betwist dat SGR hen in juni 2022 opnieuw heeft aangeboden om de schadeformulieren via een steekproef te controleren. Ook van deze gelegenheid hebben de curatoren geen gebruik gemaakt. Kortom volgens de rechter hebben de curatoren nagelaten o0mm gemotiveerd de vordering van SGR te betwisten en hebben geen bewijs voor hun stellingen aangedragen.
Ook het argument van curatoren dat SGR in strijd met de faillissementswet heeft gehandeld door de bankgarantie in te roepen faalt. OAD en overigens alle deelnemers sluiten met SGR op moment dat zij zich aansluiten bij SGR een overeenkomst die hen verplicht garanties te stellen als zekerheid voor verhaal van schade bij faillissementen. Als SGR dan bij faillissement die garantie inroept past volgens de rechter binnen de afspraken die SGR met deelnemers maakt en is niet in strijd met enige geschreven of ongeschreven rechtsregel. Daarom kan volgens de rechter de vraag in het midden blijven of de vordering van de reizigers op OAD ook op grond van cessie of subrogatie zijn overgegaan naar SGR. Ook kan in het midden blijven -volgens de rechter – of de vordering van de curatoren inmiddels is verjaard.
De curatoren worden bovendien veroordeeld in de proceskosten van ruim 18.000 euro. (Foto Shutterstock).