
De Spaanse mededingingswaakhond CNMC heeft Booking .com een boete van ruim 413 miljoen euro opgelegd. Het is de hoogste boete die het boekingsplatform ooit kreeg.
De toekenning van de megaboete werd dinsdag bekendgemaakt.
Booking heeft volgens de waakhond misbruik gemaakt van zijn dominante marktpositie en heeft de Europese mededingingswet overtreden. Hierdoor werden andere hotels en (online) reisorganisaties in Spanje benadeeld.
De waakhond deed in 2022 al onderzoek naar Booking na klachten uit de hotelsector. Booking zou hotels oneerlijke commerciële voorwaarden opleggen. Zo mochten aangesloten hotels hun kamers niet voor een lagere prijs aanbieden dan via Booking. Tegelijk behield Booking wel het recht om zelf de prijs van aangeboden accommodaties te verlagen.
Aan deze omstreden laagsteprijs-garantie van Booking is per 1 juli dit jaar een einde gekomen. Hotels die hun kamers ook via Booking aanbieden, mogen deze sindsdien elders of op hun eigen website voor een lagere prijs aanbieden.
Dat gebeurde onder druk van wetgeving uit Brussel en de Spaanse megaboete. De maatregel geldt in Nederland en andere EU-landen.
De CNMC zegt in een persbericht dat Booking in Spanje 70 tot 90 procent van de markt voor online bemiddeling voor hotelreserveringen in handen heeft. In Europa zou het platform een marktaandeel van ruim 60 procent hebben.
Reactie Booking
Een woordvoerder van Booking laat in een reactie weten dat deze cijfers nuancering behoeven.
‘In dat persbericht wordt namelijk verwezen naar voetnoot 3, waarin staat dat deze definitie van het marktaandeel alleen van toepassing is op boekingen via online reisplatforms van derden. Dit verwijst dus niet naar de totale markt van hotelboekingen in Spanje of Europa.’
Lees hier de volledige reactie.
In februari dit jaar werd via een voorlopig oordeel van de CNMC al bekend dat Booking een megaboete van de Spaanse mededingingsautoriteit boven het hoofd hing.
Booking heeft laten weten het absoluut niet eens te zijn met de uitkomst van het CNMC-onderzoek. Het bedrijf is van plan in beroep te gaan tegen deze ‘ongekende beslissing’. (Foto Shutterstock).