
Prijsvrij Vakanties & D-reizen staan altijd open voor kritiek en suggesties voor verbetering, maar de manier waarop de Consumentenbond haar pijlen keer op keer (ten onrechte) op Prijsvrij Vakanties & D-reizen richt, lijkt meer bedoeld om de nodige aandacht te creëren dan dat hier daadwerkelijk het belang van de consument wordt gediend.
Met deze woorden reageert Prijsvrij Vakanties/D-reizen op het persbericht dat de Consumentenbond dinsdag heeft verstuurd. Prijsvrij/D-reizen plaatst openlijk vraagtekens bij de onafhankelijkheid van onderzoeken die voor de Consumentenbond worden gedaan.
In het persbericht van de Consumentenbond wordt enerzijds een compliment uitgedeeld, met de opmerking dat de meeste grote reisaanbieders nu adverteren met reizen die ook écht te boeken zijn voor de aanbiedingsprijs.
Aan de andere kant zegt de bond dat uit een steekproef blijkt dat bij D-reizen en Prijsvrij de aanbiedingsprijs nog steeds vrijwel nooit klopt.
Reactie
Dat is tegen het zere been van Prijsvrij/D-reizen. In een reactie zegt de reisorganisatie:
‘Bij Prijsvrij Vakanties & D-reizen boekt de consument altijd het meest actuele aanbod tegen de op dat moment meest scherpe marktprijs. Het feit dat Prijsvrij Vakanties & D-reizen altijd de meest actuele prijzen hanteren, wordt door de consument gewaardeerd met een 60% groei in 2023 en ook dit jaar verwachten we een substantiële groei van ruim 40%.’
‘Op 21 juni 2024 heeft de Stichting Reclame Code naar aanleiding van een tweetal door de Consumentenbond ingediende klachten nog (ondanks diverse pogingen van de Consumentenbond om de Reclame Code Commissie te overtuigen, geoordeeld dat Prijsvrij Vakanties & D-reizen volledig in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving handelen en daarmee ‘compliant’ zijn.’
Volgens Prijsvrij/D-reizen heeft ook de Europese Commissie onderkend dat (cache)prijzen snel verouderen. De reisorganisatie citeert de bijgewerkte Richtsnoeren van de Europese Commissie (december 2021):
‘De prijzen van vluchten of hotelkamers kunnen zeer snel veranderen. Wanneer een consument bijvoorbeeld op het platform van een online reisbureau naar een vliegticket zoekt, kan de prijs veranderen tussen het moment dat de consument begint met zoeken naar een ticket en het moment waarop hij besluit een aankoop te doen. Indien dergelijke prijsveranderingen echt het gevolg zijn van de dynamische aard van de markt en het online reisbureau daar derhalve geen invloed op heeft, zullen deze gevolgen hebben voor de mogelijkheden van het online reisbureau om te waarborgen dat de geadverteerde prijs te allen tijde volledig correct is. Uit de verplichting inzake professionele toewijding van artikel 5, lid 2, van de richtlijn oneerlijke handelspraktijken blijkt dat handelaren die op de hoogte zijn van de kans op plotselinge prijsveranderingen, dit bij het adverteren van prijzen duidelijk moeten maken aan de consument.’
Ook aan deze Richtsnoeren voldoen Prijsvrij Vakanties & D-reizen volledig, zegt het bedrijf in zijn reactie.
‘Hoewel de betrokken journalist van de Consumentenbond zich uitsluitend blijft richten op Prijsvrij Vakanties & D reizen, is recent gebleken dat bij nagenoeg alle partijen in de branche nog prijswijzigingen voor komen.’
Prijsvrij/D-reizen noemt het ‘opmerkelijk’ dat de Consumentenbond het als een ‘overwinning’ presenteert dat bijvoorbeeld The Travel Club na druk van de Consumentenbond helemaal geen prijzen meer toont.
‘Alvorens prijzen te kunnen vergelijken, moet de consument daar dus eerst contact opnemen met The Travel Club. Een ontwikkeling die de prijstransparantie voor consumenten in het geheel niet ten goede komt.’
Aandacht
De wijze waarop de Consumentenbond haar pijlen nu keer op keer ten onrechte op Prijsvrij Vakanties & D-reizen richt, lijkt meer ingegeven door de wens van de Consumentenbond om met regelmaat de nodige aandacht te creëren dan dat hier daadwerkelijk het belang van de consument wordt gediend, zegt het reisbedrijf.
‘Dat de Consumentenbond hierbij stellingen betrekt die, zoals later vastgesteld door de NVWA, achteraf onjuist blijken te zijn, is recent nog duidelijk geworden naar aanleiding van de berichtgeving omtrent Naïf zonbescherming.’
De afgelopen anderhalf jaar hebben Prijsvrij Vakanties & D-reizen, de ANVR en veel branchegenoten regelmatig overleg gehad met de ACM. ‘In april van dit jaar constateerde de ACM nog dat bij Prijsvrij Vakanties de prijs in zes van de acht gevallen daalt. Bij D-reizen daalt de prijs in ruim de helft van de gevallen, constateerde de ACM met ons’, zegt het reisbedrijf.
‘Dat laat de Consumentenbond (bewust) onbenoemd. Door niet de benoemen dat de prijzen in de ruime meerderheid van de gevallen dalen en ten onrechte te stellen dat sprake zou zijn van ‘lokkertjes’, miskent de Consumentenbond de werkelijke situatie. Naar de achterliggende redenen kunnen Prijsvrij Vakanties & D-reizen slechts gissen. Eerder hebben wij onze zorgen geuit over het feit dat de betrokken journalist zich tevens als ZZP’er laat inhuren voor opdrachten door diverse partijen in de reisbranche. Zo biedt hij zelf (overigens niet beschikbare) reizen naar Kreta aan. Je kunt in dat kader vraagtekens plaatsen bij de onafhankelijkheid van onderzoeken die voor de Consumentenbond worden gedaan. Prijsvrij Vakanties & D-reizen blijven zich dagelijks inspannen de consument een reis tegen de beste prijs aan te bieden.’ (Foto Shutterstock).