
Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) noemt de motie over het terugdringen van de geluidsoverlast bij Schiphol ‘zeer onverstandig’.
Een motie van coalitiepartij NSC daarover kreeg donderdagavond nipte steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.
Madlener liet begin december weten de geluidshinder rond de luchthaven iets minder te willen terugbrengen dan was afgesproken. In het regeerakkoord was nog sprake van het verminderen van de overlast met 17 procent vanaf 2025, resulterend in een uiteindelijke vermindering van 20 procent. Nu zou volgens Madlener een vermindering van 15 procent voldoen.
Madlener noemt de motie van NSC-Kamerlid Olger van Dijk ‘slecht nieuws voor de omwonenden’. ‘Want hierdoor lopen we een jaar vertraging op.’
Volgens de minister is een krimp van 17 procent te snel voor de luchtvaart. ‘Zo’n grote krimp is niet verantwoord.’
Het uitvoeren van de motie betekent volgens Madlener ook dat omwonenden het komende jaar in ieder geval nog te maken krijgen met meer lawaai doordat het opstarten van een nieuwe procedure tijd kost.
Volgens het FD kreeg de motie van coalitiepartij NSC een nipte meerderheid van 75 stemmen. De hoofdelijke stemming leverde slechts 73 tegenstemmen op doordat VVD-Kamerlid Van der Wal en BBB-Kamerlid Helder afwezig waren.
Hun fracties stemden tegen de motie, die het niet had gehaald als deze Kamerleden wel aan de stemming hadden deelgenomen en ze de partijlijn hadden gevolgd, schrijft de krant.
In dat geval was de uitkomst dan 75 voor en 75 tegen geweest, waarbij de motie geen meerderheid had gekregen en dus was verworpen.
Minister Madlener schroefde dat percentage overlast begin december terug naar 15 procent, waardoor minder vluchten hoeven te worden geschrapt. Hij stelt voor een maximum van 478.000 vluchten per jaar toe te staan.
Daarmee ging Madlener in tegen het advies van zijn ambtenaren. In aanloop naar dit besluit geven deze hem het advies maximaal 467.000 vliegbewegingen toe te staan. Alleen dan zou de eerder afgesproken 17 procent afname kunnen worden behaald.
Het kabinet wacht ondertussen nog op het definitieve oordeel van de Europese Commissie over de kabinetsvoorstellen. Brussel moet controleren of Nederland wel de juiste procedure heeft gevolgd om tot de voorgestelde krimp te komen.
Het is niet bekend of Madlener de motie ook gaat uitvoeren. (Foto Martijn Beekman/ministerie Infrastructuur en Waterstaat).