
De meivakantie wint aan populariteit. Door extreme temperaturen, hoge prijzen en drukte in het hoogseizoen kiezen steeds meer Nederlanders voor een vakantie in april en mei.
Dat zegt de ANWB op basis van de eigen Vakantiemonitor, waarvoor in maart dit jaar ruim 3.800 Nederlanders werden bevraagd.
Volgens de ANWB gaat van alle Nederlanders 58 procent de komende weken op reis. Een vakantie in eigen land is het meest geliefd, gevolgd door een vakantie onder de Spaanse zon.
De meivakantie vindt in alle regio’s van Nederland plaats van 26 april tot en met 4 mei 2025. Scholen krijgen daarnaast het advies deze vakantie een week eerder te laten beginnen. Ideaal dus voor een korte vakantie, want bijna de helft van de vakantiegangers reist met kinderen.
Van de ondervraagden geeft zegt een derde langer op vakantie te gaan dan vorig jaar in dezelfde periode. Daarnaast vindt 28 procent de komende vakantie belangrijker dan de zomervakantie; 40 procent is zelfs van plan meer geld aan de komende vakantie uit te geven dan vorig jaar.
De meeste ondervraagden (57 procent) zeggen zich niet druk te maken over hogere prijzen door inflatie. Bijna een derde van de reizigers verwacht tussen de 250 en 500 euro per persoon uit te geven.
Favoriete bestemming is Nederland, gevolgd door Spanje, Duitsland, Frankrijk en België. Een zesde van de reizigers gaat op vakantie buiten Europa. Populair zijn Aruba/Bonaire/Curaçao, VS, Marokko, Egypte, Indonesië, Thailand en Japan.
Nieuw bij het maken van vakantieplannen is het gebruik van AI. Van alle Nederlanders maakt 13 procent gebruik van AI en dan vooral van ChatGPT. Onder Gen-Z is het gebruik 25 procent.
Deze generatie gebruikt AI onder andere voor het uitstippelen van een roadtrip, voor het zoeken van periodes met het beste weer, de hoogtepunten van een streek, het vinden van een verblijf, het mooiste strandje tot het laten maken van een complete dagindeling met activiteiten.
Wat het vervoer betreft: 55 procent gaat met de auto op vakantie (van wie 5 procent volledig elektrisch), 40 procent pakt het vliegtuig en 12 procent neemt de trein. (Foto Shutterstock).
Geef een reactie