
De Italiaanse autoriteit voor mededinging en marktwerking (AGCM) heeft boetes opgelegd aan zes internationale reisorganisaties en aan ticketaanbieder CoopCulture wegens opkooppraktijken van tickets voor het Colosseum in Rome.
In totaal gaat het om boetes ter hoogte van 20 miljoen euro.
De reden: het op grote schaal inkopen en doorverkopen van entreekaarten voor het Colosseum en het omliggende archeologische park tegen hogere prijzen via alternatieve verkoopkanalen.
Volgens de toezichthouder hebben de reisorganisaties gebruikgemaakt van bots en andere geautomatiseerde systemen om grote hoeveelheden officiële tickets op te kopen zodra deze beschikbaar kwamen. Hierdoor konden individuele toeristen nauwelijks nog rechtstreeks een kaartje voor de normale prijs bemachtigen via de officiële kanalen.
In plaats daarvan waren toeristen aangewezen op alternatieve aanbieders, waar de toegang vaak was verpakt in duurdere pakketten met extra’s zoals skip-the-line toegang of rondleidingen met een gids.
De ticketorganisatie CoopCulture beheerde van 1997 tot begin 2024 de officiële kaartverkoop voor het Colosseum. De AGCM verwijt CoopCulture dat het onvoldoende heeft gedaan om deze oneerlijke handelspraktijken te voorkomen of tegen te gaan. Het bedrijf zou hebben nagelaten om effectieve technische of organisatorische maatregelen te nemen tegen de geautomatiseerde opkoop door commerciële partijen.
Onder de beboete reisorganisaties bevinden zich bedrijven met vestigingen in Italië, Duitsland, Ierland en ook Nederland. Deze partijen zouden de tickets vervolgens op hun eigen platforms opnieuw hebben aangeboden, vaak met aanzienlijke winstmarges. Hoewel namen van betrokken bedrijven niet zijn vrijgegeven, benadrukt de autoriteit dat het gaat om structureel en grensoverschrijdend misbruik.
Het Colosseum, gebouwd in de eerste eeuw na Christus, is met een capaciteit van naar schatting 50.000 toeschouwers het grootste amfitheater uit de oudheid. In het verleden vonden er gladiatorengevechten en andere publieke spektakels plaats. Tegenwoordig geldt het als hét symbool van Rome en een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Italië.
Met deze ingreep hoopt Italië een eerlijker en transparanter distributiesysteem te waarborgen, zodat zowel individuele toeristen als bonafide reisorganisaties op gelijke voet toegang krijgen tot de historische trekpleister. (Foto Shutterstock).
Geef een reactie