
De luchtvaartsector stapt naar de rechter om de aangekondigde krimp van Schiphol tegen te houden.
Maandag dient hierover een kort geding bij de rechtbank Haarlem tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, schrijft het FD.
Het gaat over het besluit om in het vervolg nog maar 478.000 vluchten op Schiphol toe te staan in plaats van 500.000. Deze maatregel is bedoeld om geluidsoverlast voor omwonenden terug te dringen.
Luchtvaartmaatschappijen lieten begin april al weten mogelijk naar de rechter te stappen.
Minister Barry Madlener (PVV) maakte woensdag, aan het begin van een debat in de Tweede Kamer, zelf bekend dat er daadwerkelijk een kort geding is aangespannen om zijn plannen tegen te houden.
De airlines vinden het onbegrijpelijk dat Madlener zijn plannen, ondanks forse kritiek van de Europese Commissie, niet verandert.
Het kabinet wil het aantal vluchten op Schiphol vanaf november reduceren van 500.000 naar 478.000 per jaar. Daarmee moet het aantal omwonenden dat ernstige hinder van vliegtuiglawaai ondervindt met 15 procent omlaag worden gebracht.
Vorige maand reageerde Brussel op die krimpplannen. Volgens de Europese Commissie kan Madlener zijn plannen doorzetten, maar heeft hij onvoldoende gekeken naar alternatieven voor geluidsreductie, zoals de inzet van nieuwe en stillere vliegtuigen.
Zo worden tientallen nieuwe vliegtuigen die de komende jaren in gebruik worden genomen niet meegeteld. Het Parool schreef eerder dat alleen al bij KLM en dochter Transavia 46 nieuwe toestellen niet in de geluidsberekeningen worden meegewogen.
Volgens de internationale luchtvaartclub IATA voldoet de procedure die de minister volgt niet aan de Europese regels voor een zogeheten ‘afgewogen aanpak’ van het probleem rond geluidhinder. IATA eist dat Madlener alle voorbereidingen voor krimp stillegt.
Maar Madlener heeft haast. Om de maatregel in november te laten ingaan, moet deze voor 8 mei zijn goedgekeurd. Op die datum begint de procedure waarmee het aantal vluchten voor de winter van 2025/2026 wordt vastgelegd.
Als die deadline wordt gemist, dan is krimp pas op zijn vroegst vanaf april 2026 weer mogelijk. (Foto Shutterstock).
Geef een reactie