
Niet de rechtbank Noord-Holland maar de Raad van State moet beoordelen of de krimp van Schiphol naar 478.000 vluchten per jaar met ingang van komende winter kan doorgaan.
Dat heeft de rechtbank Haarlem bepaald in een kort geding dat enkele luchtvaartmaatschappijen (waaronder KLM en Transavia) en belangenorganisaties hadden aangespannen tegen de Staat en Schiphol.
Brancheorganisatie BARIN beraadt zich op mogelijke vervolgstappen, zegt voorzitter Marnix Fruitema woensdagavond in een verklaring. ‘Voor zowel de luchtvaartsector als de omwonenden is het essentieel dat er op zeer korte termijn duidelijkheid komt, zeker met het oog op de planning van het winterseizoen.’
Op 14 april stonden BARIN, enkele airlines (KLM, Transavia, Delta) en andere partijen uit de luchtvaartsector bij de rechtbank in Haarlem tegenover de Nederlandse Staat en de Royal Schiphol Group. In de zaak, aangespannen door de luchtvaartsector, ging het om de procedure rondom de ‘Balanced Approach’, die moet leiden tot een voorgenomen beperking van het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol per november 2025.
Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) had aangekondigd dat hij op of rond 8 mei een besluit wilde nemen om het aantal vluchten te laten krimpen naar 478.000 per jaar. Hiermee wil Madlener geluidsoverlast voor omwonenden beperken.
De rechter deed woensdag 23 april uitspraak: de zaak van de eisers werd niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat de rechtbank zich niet inhoudelijk over de zaak heeft uitgesproken. In plaats daarvan bepaalde de rechter dat een beroepsprocedure alleen mogelijk is bij de hoogste bestuursrechter, ofwel de Raad van State. En dat pas nadat het zogenoemde Versneld Luchthavenverkeersbesluit (LVB) van Madlener is gepubliceerd, uiterlijk op 8 mei.
De rechtbank heeft dus geen oordeel gegeven over de inhoudelijke bezwaren van de luchtvaartsector, noch over de kritische kanttekeningen van de Europese Commissie in haar advies van 5 maart 2025, zegt de BARIN.
Volgens Fruitema neemt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de kritiek van de Europese Commissie niet serieus en blijft het vasthouden aan het voornemen om het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol te reduceren van de huidige 500.000 naar 478.000 per jaar.
‘Wij vinden het noodzakelijk dat het ministerie serieus ingaat op de kritiek van de Europese Commissie.’
In een brief van 17 april dringt de Eurocommissaris voor Transport, Apostolos Tzitzikostas, er bij het ministerie op aan om de geconstateerde tekortkomingen in het besluit zorgvuldig te adresseren. Fruitema is kritisch: ‘Het is werkelijk onbegrijpelijk dat het ministerie deze brief nog altijd niet openbaar heeft gemaakt. Dat is ronduit kwalijk.’ (Foto Shutterstock).
Geef een reactie