
Lang geleden, het zal in de jaren 90 van de vorige eeuw zijn geweest, stond ik met mijn toenmalige vriendin op de top van de Bromo vulkaan, in het Oosten van Java. We deden als alle toeristen. We werden midden in de nacht uit ons hotel opgehaald, reden naar een dorp bij de vulkaan en na een wandeling van een uur bereikten we de krater.
Hier zouden we de zonsopgang meemaken. Onze gids was beneden gebleven wegens zogenaamde acute rugpijn. Dus stonden we daar om vijf uur ’s nachts met z’n tweetjes naast een dampende krater, terwijl het in de verte voorzichtig licht werd. Hoe romantisch wil je het hebben?
Opeens zagen we diep onder ons een sliert lichtjes die de berg opkwam. Andere toeristen. Weg exclusiviteit. Toen de groepsleden dichterbij kwamen, hoorden we wat ze riepen: ‘Vakantieman, gezellig he…’
Frits Bom, uitvinder van deze veelgehoorde kreet, is op 19 oktober overleden, pas 73 jaar. Bom werd vooral bekend als Vakantieman bij RTL4. Als journalist combineerde hij serieuze informatie met entertainment. Zo moesten Nederlandse toeristen op de boulevard van Benidorm op een kaart van Europa aanwijzen waar ze dachten te zijn. Velen wezen daarbij zonder schroom het hart van Zwitserland aan. Roemruchte tv.
In november 2000 zat ik tegenover Bom in de studio van Omroep Gelderland voor een interview. Twee jaar eerder had RTL de samenwerking beëindigd omdat hij een te oud publiek zou trekken. Dat waren er trouwens meer dan een miljoen per uitzending.
Bom had een haat-liefde relatie met de reisbranche. In het gesprek liet Bom weten dat hij toeslagen ‘bedotterij’ vond. Van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) had toen nog niemand gehoord. Een aanbiedingsreis kostte, met alle verborgen toeslagen die erbij kwamen, het dubbele, rekende hij voor. Die toeslagen zijn slecht voor de klant en het imago van de branche, aldus Bom in 2000.
Tegelijk realiseerde Bom zich dat de marges in de branche klein zijn. ‘Eigenlijk zou de reiswereld over de hele linie de prijzen met 100 gulden moeten verhogen. Dan kunnen ze ook de reizen beter aankleden.’
Ideeën had hij ook. In plaats klanten te laten kiezen uit bestemmingen, zouden reissites ook een button moeten hebben met ‘gezellige reizen’ of ‘hier kun je lachen-reizen’.
Een echte opvolger voor Bom is er nooit gekomen, hoe Omroep Max en Redt mijn vakantie ook hun best doen. Ze missen een sterke persoonlijkheid van het kaliber Bom. Die zich overigens afvroeg waarom een grote touroperator geen eigen tv-zender zou beginnen. Een onderwerp als vakantie verdient een themazender, vond hij. Onnodig om te zeggen dat hij daar graag bij betrokken was geweest.