
Als het nieuws eind maart bekend was gemaakt, zou je denken dat het een 1 april grap was: Venetië plaatst toegangspoortjes rond het centrum om de toestroom van toeristen in goede banen te leiden.
De première van deze maatregel was in het weekend van 27 april tot 1 mei, een lang weekend waarin veel mensen vrij hadden en het stadsbestuur van de Italiaanse stad zich voorbereidde op de komst van veel bezoekers.
Aan de rand van het centrum werden poortjes geplaatst die bij grote drukte zouden dichtgaan voor toeristen, maar die de lokale bewoners zouden doorlaten. De toeristen moesten dan een andere route nemen, om het centrum heen. Met de tijdelijke poortjes probeerde de stad verstopping door toeristen te voorkomen. De maatregel is niet verwonderlijk, want Venetië telt 50.000 inwoners en krijgt per jaar 30 miljoen toeristen over de vloer. Dat zijn er 80.000 per dag.
Overigens bleek het niet nodig de hekken ook daadwerkelijk te sluiten. Wel stuitte de maatregel op weerstand van de Venetianen zelf, die niet in een museum willen wonen. De stad oogstte veel publiciteit met zijn maatregelen, hetgeen ongetwijfeld weer meer toeristen zal aantrekken.
Overigens is Venetië niet de eerste stad met maatregelen tegen overtoerisme. En ook niet de laatste. De burgemeester van het bij toeristen populaire dorp Sóller op Mallorca is al geïnspireerd geraakt door het initiatief van Venetië. Hij wil met collega’s op Mallorca overleggen hoe zij de toeristenstroom in goede banen kunnen leiden. Niet zozeer om de eigen inwoners te beschermen, maar om overlast voor de vakantiegangers zelf te beperken. En zo Mallorca aantrekkelijk te houden als bestemming.
Los van de toegangspoortjes speelt het gemeentebestuur van Venetië al langer met het idee toeristen te laten betalen voor een bezoek aan het San Marcoplein.
Hoe zit het in Amsterdam? De hoofdstad, die zelf nog geen miljoen inwoners telt, verwacht in 2025 circa 29 miljoen bezoekers. Dat wordt dringen op de grachten. Het stadsbestuur wil volgend jaar alvast een heffing van 8 euro per dag invoeren voor cruisepassagiers die de stad bezoeken. De vraag is of het hier om regulering van toerisme gaat of dat de toerist doodordinair als melkkoe wordt gezien.
In dat laatste geval heb ik nog wel een suggestie: laat toeristen gratis Amsterdam bezoeken, maar vraag 50 euro per persoon als ze de stad weer willen verlaten.