
Ze worden er langzaam gek van, de bewoners van het dorpje Prags in de Dolomieten dat de toegangspoort is tot de Pragser Wildsee, in het Italiaans aangeduid als Lago di Braies.
De reden: het meer bij het dorp is fotogeniek als geen ander. Besneeuwde bergtoppen, groene naaldbomen, blauw water en houten bootjes die erbij liggen alsof ze speciaal voor het idyllische effect zijn neergelegd. Nog niet zo lang geleden waren het vooral wandelaars die een weekje van het uitzicht kwamen genieten.
Tot influencers en bloggers het meer ontdekten en hippe foto’s op Instagram plaatsten. Sinds die tijd wordt het 650 inwoners tellende dorp overspoeld door dagjesmensen. In het hoogseizoen zijn er dagelijks tien keer zoveel bezoekers als inwoners. Het zijn geen toeristen, maar selfiejagers die maar één ding willen: precies dezelfde foto maken als de 150.000 foto’s van het meer die al op Instagram staan. Het zijn de pelgrims van de huidige tijd.
Met de foto op zak racen ze een kwartier later naar de volgende selfiespot, hopend dat ze ook zelf eeuwige roem op Instagram vergaren. De lokale horeca en hotels klagen steen en been, want deze verdienen geen cent aan deze vorm van Instatoerisme. Er wordt geen koffiegedronken, niets gegeten en hotelbedden blijven onbeslapen. De bezoekers veroorzaken alleen kilometerlange files en laten hun afval achter, stelde een lokale pensionhouder recent in een reportage op de Duitse tv.
Omdat de selfiejagers het normale toerisme verstoren, heeft het gemeentebestuur besloten de toegangsweg naar het meer tussen tien uur ’s morgens en drie uur ’s middags af te sluiten.
Nog een gevalletje irritant Instatoerisme vindt plaats in Parijs. Niet bij de Eiffeltoren, maar in de Rue Crémieux, op loopafstand van de Place de la Bastille. Ooit was de 144 meter lange straat vervallen, met prostitutie en kleine criminaliteit. Maar de bewoners knapten de straat op en schilderden hun huizen in alle kleuren van de regenboog. Niet om er een attractie van te maken, maar omdat ze het zelf leuk vonden.
De influencers waren er als de kippen bij, als betrof het de opening van een nieuw pretpark van Disney, met in hun kielzog hun volgelingen die de straat gebruiken als decor voor hun eigen ego. Borden bij de ingang van de straat waarop wordt gevraagd de privacy van de bewoners te respecteren, worden massaal genegeerd.
Een bewoner had het graag anders gezien. ‘Deze selfiejagers komen hier niet om te genieten, maar om te laten zien: ik was er ook. Daardoor missen ze veel.’ (Foto Shutterstock).