
Gelijke monniken gelijke kappen. Of beter gezegd: Het kan niet zo zijn dat de Jumbo dicht moet en de Albert Heijn open mag blijven.
Met deze simpele redenering maakte Steven van der Heijden, topman van Corendon, in het radioprogramma Dit is de Dag vorige week een treffende vergelijking tussen Corendon (met het voornemen per 10 juli weer naar Turkije te gaan vliegen) en andere airlines die dat al lang doen.
Het verschil: Corendon kondigde zijn plan in een persbericht aan en kreeg forse kritiek van premier Rutte zelf. Andere airlines doen het stiekem al langer en kunnen ongemoeid hun gang gaan. Pegasus Airlines biedt via affiliate-partner Hotels.com zelfs accommodaties bij de vluchten aan. Een kind, in dit geval de klant, kan de was doen.
Vandaar de begrijpelijke en verbaasde reactie van Van der Heijden: anderen doen het ook, waarom krijgen wij dan zoveel tegenwind?
De reactie van het kabinet is alleen maar te verklaren door gebrek aan kennis.
Bij het begin van de coronacrisis verklaarde Rutte op zijn eerste persconferentie dat het kabinet besluiten nam op basis van slechts 50 procent van de kennis. Een mooie omschrijving waarmee de premier bij voorbaat al begrip kweekte.
Bij de kritiek op Corendon lijkt het kabinet zich eveneens te baseren op slechts 50 procent van de kennis. Even zoeken via Skyscanner had de ambtenaren in Den Haag een imposante rij van maatschappijen opgeleverd die vanaf Schiphol rechtstreeks naar vakantiebestemmingen in Turkije vliegen. Inclusief de maatschappijen die zakendoen met hotelplatforms om de doe-het-zelf-klant te strikken.
Dat gaat vele stappen verder dan het geldende ‘oranje’ reisadvies voor alleen noodzakelijke reizen. Het is valse concurrentie voor reguliere touroperators die ongeduldig en netjes wachten op een soepeler geel reisadvies. En die ondertussen met lede ogen moeten toezien hoe hun klanten zelf wel een reisje Turkije boeken.
Die zelfde 50 procent van de kennis zie je als het gaat om sectorspecifieke steun voor de reisbranche. Wie in de reisbranche werkt, weet zelf al dat hij sinds het uitbreken van de crisis in maart geen cent meer heeft verdiend, wel hard heeft gewerkt en goed beschouwd geld heeft toegelegd.
Geen enkele andere sector is zo getroffen als de reisbranche. Leg in Den Haag maar eens uit dat je als reisbureau pas geld verdient als de reis is uitgevoerd. En dat geen enkele sector het water zo aan de lippen staat als de reissector.
Ondanks een eerste toezegging vanuit het kabinet, zwart op wit (Kamerbrief eerste pakket steunmaatregelen, 15 maart), dat de reisbranche in aanmerking komt voor sectorspecifieke steun, wordt in Den Haag nu teruggekrabbeld. Er wordt nu opeens gezegd dat de reissector onder de generieke steunmaatregelen valt.
Behalve van 50 procent van de kennis is hier kennelijk opeens ook sprake van 50 procent van het korte termijngeheugen.
Deze column verscheen eerder in TravMagazine #27. Inmiddels is bekend dat Corendon de hervatting van zijn Turkije-reizen heeft uitgesteld naar 22 juli.
Alweer een pleidooi voor Corendon? Doordat Corendon juist telkens oneerlijke concurrentie begint door reizen aan te bieden die zogenaamd beter zijn dan andere aanbieders ontstaan telkens berichten en nieuws items die de gehele reiswereld in negatief daglicht plaatsen.
Gelijke monniken gelijke kappen. Of beter gezegd: Het kan niet zo zijn dat de Jumbo alle corona maatregelen uitvoert en dat Albert Heijn ze probeert te ontwijken door bv. van iedereen die binnen komt de temperatuur te meten en als dat goed is geldt de 1.5 meter afstand niet meer in de winkel.
Want dat is wat Corendon telkens doet. Eerst zogenaamde coronavrije reizen aanbieden met tests vooraf en daarna reizen met tests voor terugkomst om de quarantaine regel bij terugkomst opzij te zetten. De concurrenten zeggen niets over de regels, ze bieden de reizen of vluchten aan maar proberen de regels voor code oranje niet te omzeilen met allerlei beweringen.
Ik denk dat dat de reden is waarom de regering juist steeds Corendon terecht wijst. Als Corendon gewoon reizen had aangeboden zonder te pretenderen de regels te ontwijken was er waarschijnlijk stilte geweest, geen negatief nieuws hierover, niet nog eens een bericht in het nieuws dat bij de mensen het idee geeft dat de reiswereld maar wat doet op dit moment.
De reiswereld komt al te vaak in het nieuws door berichten dat vluchten worden geannuleerd of dat organisaties moeilijk doen bij restitueren van geannuleerde reizen. Het zou goed zijn voor de reiswereld om niet nog eens controversiële reizen aan te bieden in deze tijden, en aspecten van zogenaamde oneerlijke concurrentie in het nieuws te brengen. Er is rust nodig, men moet het vertrouwen van de consument terug krijgen die vertrouwen moet krijgen niet alleen in het nieuwe normaal in de bestemmingen maar ook hoe reisorganisaties en luchtvaart maatschappijen in deze tijden omgaan met de pandemie.