
Is alles hetzelfde na 15 maanden niet gereisd te hebben? Spanje wachtte op me en ik stond te trappelen. Nou ja, de vraag stellen is ‘m beantwoorden, maar het benieuwde me in welke mate het mijn reisplezier zou beïnvloeden. De huidige hosannah-stemming is logisch en verklaarbaar en ik ben zeker team ‘half-vol’, maar realistisch: we zijn er natuurlijk nog lang niet. Want de bedoeling is dat de klant straks na zijn eerste vakantie ook zo snel mogelijk een tweede gaat boeken. En dan moet de eerste meteen wel zo zorgeloos mogelijk verlopen. Mijn voorlopige conclusie: ik denk dat zeker komende jaar, om een heel lelijk woord te gebruiken, ‘verwachtingsmanagement’ een essentieel onderdeel wordt voor elke reisverkoper.
Vooropgesteld het Spaanse weer is heerlijk, de eerste gegrilde pepers van de grill om van te smullen, de wijnen zijn nog altijd even stoer. De hemelse combo van een zinderende zon en een ijskoud biertje. Dus laten we zeggen dat als je 9 dagen op reis gaat, heb je 7 dagen een heerlijke en redelijk onbezorgde tijd. Ik denk wel dat het van belang is de reiziger goed te vertellen dat er echter wel momentjes zullen zijn die daaraan afbreuk doen. Ik zou ieder reisbedrijf ook willen adviseren – indien mogelijk – lokaal ook vooral sfeerinfo in te winnen of desnoods iemand even op korte studiereis te sturen opdat deze goed kan delen wat de consument kan verwachten.
Goed bedoeld
Zelf moest ik ondanks alles toch wennen aan de continue stromen covid-updates en eisen die bij een reisje komen kijken. Airport, vliegtuig, taxi, autohuur, winkel, restaurant, bar, terras etc etc, de borden, mededelingen, posters etc zijn overal. Het is nodig, nuttig en goedbedoeld maar het voelt toch een beetje als je bij elke maaltijd je moeder denkbeeldig hoort roepen ook je groenten op te eten. Eet je groenten, eet je groenten, eet je groenten, eet je groenten, eet je groenten. En dan al die steeds veranderende eisen, ik snap het geklaag van reisbranche maar ook consument heel goed. We hebben elk moment hopelijk wel het ‘EU-vaccinatiepaspoort’ maar lokaal mag er nog van alles, en van alles niet. En daar hebben ‘wij’ natuurlijk ons ministerie voor die dat allemaal goed geordend heeft op de steeds geadviseerde website www.nederlandwerelwijd.nl…
En dat is na enig gespit een toonbeeld van incompetentie, middelmaat ahoy. Ja, de grove lijnen zijn wel aangeduid maar wie weer meer specifieke vragen heeft – en die heb je al snel – verdwaalt al snel in een web van doorlinken naar (buitenlandse/anderstalige) sites en half of niet volledige informatie. Het kan, nee moet, echt beter.
Lekker op de foto
Sowieso moet het ministerie van Buitenlandse Zaken eens stevig onder de loep worden genomen na de crisis, met name over de reisadviezen. Ik vrees dat we echter weer ‘Tunesië 2’ gaan krijgen. Zodra alles weer op de gewenste gele of groene kleur staat, maakt niemand zich er meer echt druk over in de branche, gewoon lekker weer samen met wat politici op de foto en iets stamelen over de wens voor een gezamenlijk Europees reisadvies en dan hop, weer naar huis, om bij de volgende crisis weer te gaan mopperen.
Het is nu echt eens de tijd om schoon schip te maken hier als we wat tijd over hebben. Nou ja, laten we het leuk afsluiten. Want uiteindelijk was er de opluchting wel. Frisse lucht, adem. En een beetje tegenslag hoort er soms bij. Ik dus heerlijk op reis naar de zon, maar op de eerste dag natuurlijk heel dikke regen, en zelfs (ja echt!) een tornado-waarschuwing. Kijk, dat is wél het onverwachte avontuur waar je op zit te wachten, dat zijn de betere verhalen voor thuis die je nog lekker kan aandikken. “Ja, ze noemden me daar Tino Crazy Naranja, the tornado hunter; De volgende dag, wel onder een felblauwe lucht met heerlijk zonnetje, dus extra genoten van een mooi glas rose aan zee en de patatas bravas voor wat pit. Ga genieten mensen, de rest komt wel, veel reisplezier iedereen!