
De wereldwijde top vijf van meest gewaardeerde vliegvelden wordt inmiddels gedomineerd door luchthavens in Azië en het Midden-Oosten. Bezien vanuit efficiëntie doen vooral de Amerikaanse- en Turkse vliegvelden het goed. Europese luchthavens die hun dienstverlening op een hoger niveau willen tillen, moeten net als hun internationale tegenhangers investeren in locatiedata. Dat helpt om reizigers op een aangename manier op de juiste tijd op de juiste plek te krijgen.
Duizenden wanhopige reizigers die vele uren voor vertrek buiten in de rij moeten aansluiten. Een bekend beeld bij Schiphol en tal van andere Europese vliegvelden die hun bezoekers de afgelopen maanden letterlijk in de kou lieten staan. Naast een schrijnend tekort aan gekwalificeerd personeel worden de opstoppingen tevens veroorzaakt door een gebrekkige logistieke inrichting van vliegvelden. Europese vliegvelden lopen achter met het doen van investeringen in moderne logistieke oplossingen.
Bottlenecks
Vliegvelden bestaan in feite uit een serie bottlenecks die het vermogen sterk beperkt om snel veel reizigers te kunnen verwerken: van de ontvangsthal via de incheckbalie en de paspoortcontrole naar de gate.
Technologische oplossingen kunnen de verwerking van grote reizigersstromen efficiënter en tegelijk klantvriendelijker maken. De mogelijkheid om bezoekers nauwkeurig te lokaliseren speelt hierin een belangrijke rol. Vliegvelden maken hierbij gebruik van een veelzijdig peilbaken die de meeste reizigers tegenwoordig altijd op zak hebben: hun mobiele telefoon. Slim gebruik van locatiedata in een zogenoemde vliegveld-app helpt de reiziger en het vliegveld.
Dankzij de locatiedata van duizenden reizigers die de vliegveld-app gebruiken, is het mogelijk om nog arriverende reizigers vast te informeren over het moment waarop ze van huis moeten gaan om op tijd te kunnen inchecken.
Ze kunnen vooraf al via de app een vrije parkeerplek reserveren en betalen, en zich daar via de snelste route naartoe laten sturen. Vervolgens wordt de reiziger op basis van diezelfde locatiedata direct naar de ingang of balie met de kortste rij geloodst. Doordat de app tevens de identiteit van de reiziger kan verifiëren, kan het verwerken van mensen bij de incheckbalie en de paspoortcontrole ook aanzienlijk sneller.
Luchtvaatorganisatie IATA ontwikkelde hiervoor bijvoorbeeld de OneID-app, die elke reiziger een uniek identiteitsnummer geeft. Die kan zich dan bij zogenoemde ‘eGates’ contactloos identificeren met een snelle, contactloze gezichtsscan. De app kan tevens de coronatest-status van reizigers koppelen en controleren of ze zich aan een opgelegde quarantaine houden.
Ultieme airport experience
Voor veel reizigers is het vliegveld echter meer dan een noodzakelijke stop. Zij willen ook taxfree kunnen winkelen, ontbijten, lunchen of dineren en gebruik maken van talrijke andere diensten die hun reis aangenamer maken. De internationale vliegvelden van onder meer Dubai, Hongkong, Charlotte Douglas, Dallas Fort Worth, Houston en Orlando Airport werken daarom nauw samen met een Nederlands bedrijf dat de hiervoor beschreven mogelijkheden combineert; Move Agency, met kantoren in Amsterdam en Zwolle, ontwikkelde een platform dat zo’n volledige ‘smart airport experience’ ondersteunt.
Dit platform integreert voor de vliegtuig-app content die tevens betrekking heeft op vluchtdata, klantrelaties en e-commerce en is ook in staat om persoonlijke profielen op te bouwen wanneer de gebruiker dit wil. De app kan de gebruiker daarmee als een persoonlijke assistent en gids bij de hand nemen. Zijn reizigers op zoek naar een snelle massage, handige travel bag of goed Italiaans restaurant? De app gidst ze er moeiteloos naartoe.
Ook net ingevlogen bezoekers kunnen er hun voordeel mee doen. Als zij hun bagage hebben voorzien van een NFC- of Bluetooth-label, zorgt de app dat zij die snel weer kunnen afhalen: ‘Your bagage will arrive in five minutes on carrousel number 5. I will show you the way.’
Vanaf hier loodst de app gebruikers naar de uitgang, taxistandplaats of openbaar vervoer. Zo vertrekken vanaf Hong Kong International Airport naast lijnbussen ook veerboten naar het nabijgelegen eiland Macau en het Chinese vasteland. Hongkongs digital airport-platform weet precies van waar en hoe laat deze vertrekken en loodst app-gebruikers efficiënt naar de juiste vertreklocatie.
Vooruitzien is regeren
Hoe meer data het door Move Agency ontwikkelde platform kan ontsluiten, hoe krachtiger de mogelijkheden. De recente integratie van het zogeheten Geografisch Informatie Systeem (GIS) illustreert dat. Daarmee kunnen ook objecten met hun omgeving communiceren. Zo kan worden bepaald waar zich bijvoorbeeld transportvoertuigen en containers bevinden, evenals of ze defecten hebben. Dat laatste is ook praktisch bij schoonmaakmachines, verkoopautomaten, liften, rolstoelen en parkeermeters.
Inmiddels is het bovendien steeds beter mogelijk om toekomstige ontwikkelingen te voorspellen door historische data toe te voegen. Verkeersmanagementsystemen kunnen nu al actuele en historische data van auto’s, telefoons, snelwegen en weersatellieten combineren om toekomstige verkeersdrukte te voorspellen. Deze systemen nemen proactief maatregelen vóór er daadwerkelijk een file ontstaat.
Het in samenhang analyseren van alle beschikbare data genereert waardevolle inzichten over drukte en defecten op en rond het vliegveld, zodat het logistieke proces efficiënter kan worden ingericht. Stevig investeren in deze ontwikkelingen kan de Europese vliegvelden op het niveau van haar internationale tegenhangers brengen. Luchthavens die hoog inzetten op locatiedata hebben namelijk de toekomst. (Foto Shutterstock).
Over de auteur
Stef Driessen is Sector Banker Leisure bij ABN AMRO bank. Als expert op het gebied van reizen en de gastvrijheidseconomie, in de breedste zin van het woord, schrijft hij regelmatig bijdragen voor TravMagazine.