
Het jaarlijkse Travel Law Seminar van de ABTA vond dit jaar plaats op 22 en 23 mei in Londen. Samen met Frank Radstake van de ANVR bezocht ik dit altijd interessante seminar. Kosten noch moeite worden gespaard om de Britse reisbranche inzicht te geven in de vele onderwerpen die daar spelen.
Variërend van het naderende vertrek van de Engelsen uit de EU tot en met een overzicht van ‘essential case law’, met name over de zogenaamde ‘Gastric Illness Claims’ (maag- en darmklachten), waarmee Engelse reisorganisatoren het afgelopen jaar zijn overspoeld.
Na opening van het seminar door Simon Bunce (Director of Legal Affairs, ABTA) ging het in de ochtenduren met name over de vraag waar het Britse koninkrijk staat in het kader van het naderende afscheid van de EU; wat de toekomst de Engelsen zal brengen en hoe hun verhouding met de EU na de Brexit moet worden geduid.
Eén ding was duidelijk: de Engelsen verkeren in grote onzekerheid en zoals Alan Wardle (Director of Public Affairs, ABTA) opmerkte: er is pas een overeenstemming tussen Engeland en de EU als er een ‘totaal’-afspraak (Withdrawl Agreement) is gesloten tussen EU en Engeland over het uittreden. Men hoopt in oktober van dit jaar zo`n overeenkomst te sluiten, waarna 29 maart 2019 het uittreden een feit zou moeten zijn en de transitieperiode (overgangsperiode) 31 december 2020 afloopt.
Alle andere afspraken die nu voorbereid worden, vallen of staan met zo`n algeheel akkoord. Bijvoorbeeld voor de luchtvaart hangt ook een definitief Open Skies Agreement daarvan af. De bedoeling is dat alle EU wetgeving wordt geïncorporeerd in de Engelse wetgeving. De belangrijkheid om te komen tot een akkoord voor de reisindustrie werd door hem nog eens onderstreept door te wijzen op het belang voor de Engelse reisindustrie. Er gaan op jaarbasis ongeveer 53 miljoen reizigers vanuit Engeland naar de EU en ongeveer 25 miljoen reizigers van de EU naar Engeland.
Na de lunch ging het vooral over de PTD (de Richtlijn Pakketreizen) en hoe die uitgewerkt moet worden in de Engelse wetgeving en in de voorwaarden van de diverse reisbedrijven. In tegenstelling tot wat wij hier in Nederland hebben, namelijk één set voorwaarden voor alle ANVR-reisondernemingen, moeten agenten en organisatoren in Engeland ieder voor zich eigen voorwaarden opstellen (de zogenoemde T’s & C’s). Verder werd op deze eerste dag veel aandacht besteed aan de Privacy Verordening die ook in Engeland op 25 mei jl. is ingegaan.
De dag werd afgesloten met tips en tricks voor de commerciële contracten, waarbij de toehoorders er met name op werden gewezen om een Brexit-clausule op te nemen voor het geval de Brexit ertoe leidt dat afspraken niet meer nagekomen kunnen worden. Misschien ook een idee voor Nederlandse reisondernemingen die contracten met Engelse reisbedrijven sluiten.
De tweede dag stond met name in het teken van de bescherming van reizigers bij financieel onvermogen van organisator of handelaar van een gekoppeld reisarrangement. Ik heb begrepen dat de in Engeland sinds jaar en dag bestaande ATOL in de kern ongewijzigd zal blijven, maar zal worden aangepast op pakketten zonder vluchtelement en op de zogenaamde ‘Gekoppelde Reis Arrangementen’. Ook de ABTA zelf biedt een garantieregeling voor non-ATOL-organisatoren en naar ik begreep voor de verkoop van losse accommodatie.
Ook werd ‘s middags aandacht besteed aan praktische tips over hoe om te gaan met claims, en werd er gewezen op de juridische rechten en verplichtingen. Er werd een update gegeven over de zogenaamde ‘Gastric Illness Claims’, waarbij het mij opviel dat het procederen in Engeland vele malen duurder uitpakt dan in Nederland. En dat ook al wint de reisonderneming de zaak, de aanzienlijke proceskosten in beginsel niet verhaald kunnen worden op de klager. Kortom, een ‘Lawyers Paradise’ en ik overweeg dan ook om te emigreren.
Nadat wij ‘s middags manmoedig ons best hebben gedaan om de slaap te verslaan tijdens de presentaties over de verzekeringsmarkt en de btw (‘Tom’s’) werd de tweede dag afgesloten met een bloemlezing uit recente uitspraken door advocate Sarah Prager, die eigenlijk eerder een stand-upcomedian is. De claims ingediend op grond van gepretendeerde maag- en darmklachten werden zeer beeldend door haar over het voetlicht gebracht. Ik zal u de details besparen, maar wij waren gelijk weer wakker.
Al met al bijzonder leerzame dagen met als bijkomend voordeel dat wij nog niet eerder zulk mooi weer in Londen hadden en dat wij ook nog tijd hadden om de Picasso-tentoonstelling in Tate Modern te kunnen bezoeken.
Nick de Leeuw
reisrechtadvocaat
Email: ndeleeuw@lagrolaw.nl
Foto: Nick de Leeuw en Frank Radstake.