
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft officieel besloten de lasten onder dwangsom tegen drie pakketreisaanbieders in te trekken. Hiermee volgt de ACM de uitspraak van de rechtbank in Rotterdam van eind september vorig jaar.
De ACM heeft het besluit tot intrekking van de dwangsommen deze week op zijn website gepubliceerd. Voor het eerst worden daarbij de namen van de betrokken reisaanbieders genoemd; D-reizen, Prijsvrij en Elmar Reizen/Vakantiediscounter.
De ACM had de drie reisbedrijven in juni dit jaar zogeheten ‘lasten onder dwangsom’ opgelegd vanwege oneerlijke handelspraktijken. Tijdens het boekingsproces zouden prijzen verspringen. De reisbedrijven hanteerden een startprijs die tijdens het boekingsproces kan veranderen, afhankelijk van de beschikbaarheid en prijzen van reiscomponenten.
De consumentenwaakhond verklaarde dat misleidend te vinden en nam stappen: de reisaanbieders moesten uiterlijk op 1 oktober 2024 hun websites aanpassen. De ACM dreigde hierbij met dwangsommen die per week konden oplopen tot 80.000 euro voor D-reizen, 95.000 euro voor Prijsvrij en maximaal 315.000 euro voor Dé Vakantiediscounter, zo blijkt uit de gepubliceerde documenten op de website van de ACM.
Zoals gezegd werd de ACM eind september vorig jaar door de rechter teruggefloten in een voorlopige uitspraak. De zaak was door de drie reisbedrijven aangespannen.
De rechter oordeelde in zijn uitspraak dat de prijsveranderingen vaak buiten de controle van de reisaanbieders vallen, vanwege de dynamische prijzen van leveranciers. De rechter stelde dat de ACM de Europese regels verkeerd had geïnterpreteerd en erkende dat prijsveranderingen in de reissector normaal zijn.
De rechter verklaarde wel dat reisaanbieders de kans op prijsveranderingen duidelijk aan consumenten moeten melden, maar betwijfelde of consumenten misleid worden. Daarom besloot de rechter de opgelegde dwangsom en de publicatie van die maatregel voorlopig te schorsen. In deze voorlopige voorziening kreeg ACM zes weken de tijd een definitieve beslissing te nemen.
De uitspraak van de voorzieningenrechter in Rotterdam is volgens juristen uniek, aangezien het de eerste keer in Europa was dat er een vonnis is geveld over fluid pricing, wat het belang van deze zaak onderstreept. Fluid pricing, ook wel bekend als dynamische prijszetting, houdt in dat prijzen fluctueren op basis van vraag en aanbod. Dit concept wordt al geruime tijd toegepast in diverse sectoren, waaronder de luchtvaart en hotelbranche, maar het is voor het eerst dat een rechter specifiek ingaat op de rechtmatigheid hiervan in relatie tot reisaanbieders.
De ACM heeft nu op de website bekend gemaakt dat de ‘lasten onder dwangsom’ in december zijn ingetrokken en dus komen te vervallen.
De ACM noemt ‘proces-economische overwegingen’ om de geschorste besluiten in te trekken. ‘Dat tegen de achtergrond van de motivering van het voorlopige oordeel van de Voorzieningenrechter’, schrijft de ACM, die ook zegt dat inmiddels aanpassingen op de websites zijn doorgevoerd van de waarschuwingen ten aanzien van mogelijke prijssprongen.
Voor de volledigheid merkt de ACM op dat zij in algemene zin aandacht heeft en houdt voor het gebruik en formulering van waarschuwingen bij de aankoop van producten en diensten, en het effect hiervan op consumentengedrag. (Foto Shutterstock).