
De certificaathouders van taxibemiddelaar Tinker laten onderzoek doen naar de financiële gang van zaken die leidde tot de onenigheid met voetbaltrainer en investeerder Henk ten Cate. De bedrijfsvoering van Tinker ligt inmiddels stil.
‘Als het bedrijf nu klapt, zijn veel mensen de dupe’, zegt sales director Jurre van der Mark van Tinker desgevraagd. Voor het onderzoek zijn deskundige Bas van den Heuvel en advocaat mr. Oscar Hammerstein aangetrokken. De certificaathouders treden op namens het eigen investeringsfonds van Tinker.
Eind vorige week waren er al berichten dat Tinker geen taxiritten meer uitvoerde. Kort daarop meldde de Telegraaf dat er onenigheid was tussen de oprichters van Tinker en voetbaltrainer Henk ten Cate, die twee maanden geleden een miljoen euro in Tinker investeerde. Volgens Ten Cate bleek de financiële situatie bij Tinker echter veel slechter dan hem was voorgehouden. Hij heeft zijn advocaat een claim wegens mismanagement laten indienen.
Bewust
Een groep aandeelhouders van Tinker, dat bemiddelt in taxivervoer naar en van luchthavens, beweert dat Ten Cate het bedrijf bewust failliet wil laten gaan, om vervolgens de intellectueel eigendomsrechten van het bedrijf met miljoenen winst te verkopen. De advocaat van Ten Cate wijst deze beschuldiging als ‘absurde gedachte’ van de hand.
‘We hadden vorig jaar operationeel gezien wat tegenslag. Vandaar dat een investeerder nodig was’, erkent Van der Mark, die stelt dat er ook tegenslag was bij de ontwikkeling van een IATA-code, waarmee Tinker beschikbaar zou zijn in de GDS’en. Hiermee werden de diensten van Tinker ook boekbaar voor reisbureaus in de standaard GDS.
Volgens Van der Mark is er veel gebeurd sinds Ten Cate is ingestapt. ‘De verkoop ligt nu stil. We wachten het onderzoek af. Hopelijk kunnen we de boel nog herstellen.’
Tinkerbelles
Tinker werd in november 2012 opgericht door Rob van Strien en Gerben Abbink. Het bedrijf bemiddelt in taxivervoer naar en van luchthavens. Tinker heeft zelf geen taxi’s, maar maakt gebruik van de overcapaciteit bij taxibedrijven. Door bestaande capaciteit efficiënter in te richten, hoefde een taxirit niet duurder te zijn dan het openbaar vervoer, claimde het bedrijf. Eind 2014 werd het aantal van 150.000 passagiers sinds de oprichting bereikt. Tinker had zelfs hostessen in dienst, zogeheten Tinkerbelles, die klanten naar hun taxitransfer begeleidden.
Stilte
Bij het kantoor van Tinker in Amsterdam heerst momenteel grote stilte. Klanten die een taxirit hebben geboekt, krijgen via een e-mail bericht dat hun rit is geannuleerd. De website van Tinker meldt dat er ‘wegens een technische storing’ geen ritten kunnen worden geboekt. Wie het telefonisch probeert, krijgt te horen dat het nummer tijdelijk onbereikbaar is.
TUI heeft alternatief
TUI Nederland, dat met Tinker samenwerkte, heeft zijn passagiers ondergebracht bij Taxi Electric. ‘Voor ons is het ook onduidelijk’, erkent een woordvoerster van TUI. ‘We zagen al langer aankomen dat er iets aan de hand is. Daarom hebben we onze klanten omgeboekt naar Taxi Electric. Dat is een van de taxidiensten, naast Schiphol Travel Taxi en Tinker, waarmee we werken.’
Volgens de woordvoerster gaat TUI proberen de gemaakte extra kosten op Tinker te verhalen. ‘We hebben niets van Tinker gehoord, alleen dat ze de ritten niet mogen uitvoeren. Voor ons is belangrijk dat onze klanten niet gedupeerd raken.’