
De Nederlander is reislustiger dan ooit. De reiziger gaat in 2025 enerzijds voor zon/rust/ontspanning waarbij ook beleven, ervaren en rondreizen hoog scoren. Dat meldt de ANVR op basis van GfK-cijfers, aan de vooravond van de Vakantiebeurs. Met een stijging in boekingen van bijna 4 procent werd het vorige jaar goed afgesloten.
Daarnaast kijkt ANVR nog wat verder terug naar pre-coronajaar 2019. Dan is de meest opvallende conclusie dat de belangstelling voor reizen vrij constant is. Soms staat een vakantiebestemming wat minder in de belangstelling door verklaarbare oorzaken als een aardbeving of overstroming, maar uiteindelijk veren ze altijd weer terug.
Indonesië en China kwamen zeer traag uit de coronadip maar zijn nu weer helemaal ‘back on track’, zegt de ANVR.
Op dit moment wordt Israël niet meer geboekt en krijgt Jordanië een flinke tik. Een bestemming die al een paar jaar achterblijft is Amerika. Dit heeft te maken met de hoge prijs voor vliegtickets, maar ook met de Amerikaanse dollar die in de afgelopen drie jaar meer dan 15 procent duurder is geworden. Ook Canada krijgt een vergelijkbare tik wat betreft belangstelling van de Nederlandse reiziger.
Binnen Europa is, wanneer rekening wordt gehouden met aantal reizigers en ook met de bestedingen, Spanje de absolute koploper. Dat geldt zowel voor het vasteland als de Balearen en de Canarische eilanden. Zij hebben hun koppositie in de afgelopen jaren moeiteloos vast weten te houden.
Frankrijk groeit ook als bestemming, wat sterk samenhangt met de groei in autovakanties van de afgelopen jaren.
In Noord-Europa groeien de zogenaamde Nordics sterk: Zweden, Finland en Noorwegen, maar het blijven kleine aantallen. Uitzondering is IJsland dat een flinke en blijvende groei in marktaandeel laat zien.
In coronatijd bleef de klant dichter bij huis, binnen Europa. In 2024 werd ook weer meer buiten Europa gereisd. Het aandeel reizen buiten Europa ligt echter nog steeds een 1,5 procent punt onder de het aandeel verre reizen in 2019 (14,2 versus 15,8).
Waar Amerika nog achterblijft, staat Azië weer flink in de belangstelling, met Thailand en Indonesië als koplopers.
Wel zal de reiziger én het reisbedrijf rekening moeten houden met de klimaatextremen, aldus de ANVR.
‘In de eerste twee decennia van het bestaan van het Calamiteitenfonds hadden we te maken met zo’n 10-20 calamiteiten per jaar, maar in het afgelopen jaar stond op 30 september de teller bij het Calamiteitenfonds al op 24; hoofdzakelijk door overstromingen, orkanen en bosbranden. De schadelast was overigens daarbij niet extreem, maar het geeft wel aan dat calamiteiten meer en meer een ‘fact of life’ worden; waarbij het belang van het Calamiteitenfonds voor pakketreizen verder toeneemt.’
ANVR-directeur Frank Radstake: ‘Het is goed om te zien dat de belangstelling voor reizen vrij constant is en dat de Nederlandse reiziger ook voor 2025 veel vakantieplannen maakt en de wereld wil ontdekken. Aan ons de belangrijke taak om mensen te inspireren bewuster te reizen.’ (Foto Shutterstock).