
De ANVR luidt de noodklok vanwege een groeiend aantal maatregelen van individuele Europese staten. De maatregelen in de UK, Duitsland en Spanje maken het lastiger voor consumenten en zakenreizigers om vrij in Europa te reizen.
De beperkende maatregelen worden genomen om terrorisme tegen te gaan maar de vraag is of dit wel effectief is en het staat in geen verhouding tot de overlast voor reizigers. ANVR vraagt aan de Minister van Buitenlandse zaken Veldkamp om een onderhoud en een dringend verzoek de problematiek in de EU aan de orde te stellen.
Duitsland heeft afgelopen week weer grenscontroles ingesteld. Het oponthoud valt nu nog mee, maar de ervaring uit de coronatijd leert dat in drukke vakantieperiodes de wachttijden sterk zullen oplopen, zegt de ANVR.
Begin september werd ook bekend dat het Verenigd Koninkrijk vanaf april 2025 een elektronisch reistoestemmingssysteem gaat invoeren. Deze ETA voor toegang tot het Verenigd Koninkrijk moet vooraf worden aangevraagd en kost 10 Britse pond. Dit geldt zelfs voor kinderen en baby’s. Britse burgers die de EU voor vakantie willen bezoeken, hoeven bij aankomst in de EU overigens niks aan te vragen of te betalen.
Tenslotte is in Spanje een decreet ingevoerd waarbij accommodatie- en autoverhuurdiensten die in Spanje worden geboekt en uitgevoerd vanaf 1 oktober 2024 van te voren een brede lijst met gegevens moeten delen met de Spaanse autoriteiten. Voor een eenvoudige overnachting, moeten in totaal meer dan 40 gegevens worden gedeeld, waaronder bankrekeningnummers, telefoongegevens en paspoortgegevens van de reiziger.
Hoewel de maatregel over twee weken ingaat is het volstrekt onduidelijk hoe deze gegevens moeten worden doorgegeven en welke waarborgen de Spaanse overheid kan geven met betrekking tot de privacy van de gedeelde data.
‘Met het opheffen van de grenscontroles destijds, het vrije reizen nadat het verdrag van Schengen werd getekend, maar ook met de komst van de Euro is het voor reizigers veel eenvoudiger geworden om binnen Europa familie te bezoeken, te genieten van mooie vakanties of een zakenreis te maken. De voorgenomen maatregelen zijn disproportioneel en maakt het voor de reiziger een stuk moeilijker’, zegt ANVR-directeur Frank Radstake.
De ANVR vraagt de minister van Buitenlandse Zaken om krachtig op te treden en de voorgenomen maatregelen in de EU te bespreken. Radstake: ‘Als andere landen ook dit soort maatregelen gaan nemen gaan we echt 30 jaar terug in de tijd.’
Ik vind het niet meer dan logisch.
De EU krijgt steeds meer te maken met inwoners die andere normen en waarden er op na houden en misbruik maken van de vrijheden die wij binnen de EU samen hadden afgesproken.
De maatschappij en hoe we met elkaar omgaan verandert,
Kijk maar om je heen.
Daar horen nieuwe regels en wetten bij.