
Binnen de ANVR-voorwaarden was er bijna altijd voldoende ruimte voor reisorganisaties en reisbureaus om met de consumentenbetalingen de liquiditeit op peil te houden. De laatste jaren, met de terugloop van het aantal reisbureaus en de leveringsplicht voor reisorganisatoren is dit lastiger. Door faillissementen is er veel geld verloren. Het betalingssysteem moet dus veranderen.
De vraag is of een derdengeldenrekening de oplossing is. Volgens mij moeten eerst de ANVR (betalings)voorwaarden worden vernieuwd. Bankoverschrijvingen duren allang geen week meer. Veel directe online aanbieders bieden betere betalingsvoorwaarden. Dus voordat er een ingewikkeld (en kostbaar) derdengeldensysteem opgetuigd wordt, moet er eerst een revisie van de ANVR-betalingsvoorwaarden plaatsvinden.
Onderdeel daarvan zou moeten zijn dat pakketreizen direct betaald worden aan de reisorganisatie en DP-reserveringen, waar verschillende leveranciers onder hangen bij de reisbureaus. Vóór alles geldt, indien mogelijk vanwege leveranciersverplichtingen, consumentenbetalingen veel dichter richting vertrekdatum.
De tijd dat partijen het exclusieve recht op een klant hadden ligt ver achter ons. De huidige consument surft zich vaak een ongeluk tot hij bij z´n beste deal komt. Betalingsvoorwaarden zijn hier vaak een onderdeel van.
Wolfgang, je slaat de spijker op zijn kop! Niet het ‘makkelijk online zoeken’ is de grootste concurrent van de reisagent maar de sterk verouderde betalings- en annuleringsvoorwaarden zijn een enorm struikelblok in de strijd om de consument. Het komt meer dan eens voor dat bijv. een weekje wintersport bij ons goedkoper is maar – omdat er niet weken vooruit betaald hoeft te worden en er nauwelijks of geen annuleringskosten zijn – men toch wil kiezen voor het directe of beddenbank kanaal. Uiteraard boeken wij dat dan voor de klant buiten de TO om. Maar hoeveel boekingen lopen we daardoor mis?!