
De richtlijn pakketreizen is niet nieuw voor de reisbranche. De eerste versie dateert van begin jaren ’90 van de vorige eeuw, en sinds 2018 hebben we een aangepaste versie van de richtlijn. De belangrijkste verandering 6 jaar geleden was de uitbreiding van de definitie van pakketreis naar bijna elke combinatie van twee verschillende reisdiensten. Met die nieuwe definitie nam de verantwoordelijkheid van de organisator (touroperator of reisagent!) enorm toe en verdwenen bekende concepten als ‘eigen naam-criterium’ of ‘aansluitrisicoverzekering bij cruisevakanties’.
De richtlijn is consumentenbeschermingswetgeving en sinds 2018 is de reiziger aan alle kanten beschermd. Toch vond de Europese Commissie dat zowel het pan-Europese faillissement van Thomas Cook als de Covid-periode hadden bewezen dat de reiziger nog meer bescherming zou verdienen. Daarom kwamen ambtenaren vorig jaar om goede redenen met een ondoordacht en slecht uitgewerkte idee om reisbedrijven te beperken in hun mogelijkheid een aanbetaling te vragen. Daarnaast wilden ze de definities van pakketreis nog ondoorzichtiger maken én wilden ze het (door Covid heel bekende) concept van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden uitbreiden met situaties die duidelijk in de risicosfeer van de reiziger zelf liggen en normaal onder de dekking vallen van een reisverzekering. Het was een slecht voorstel van de Commissie, vooral gedreven door de politieke wens van een Belgische Eurocommissaris.
Maar in een jaar kan gelukkig ook veel veranderen: er zijn verkiezingen geweest voor een nieuw Europees Parlement, er staat een nieuwe Europese Commissie in de steigers én de Europese Raad heeft in onderhandelingen met de Commissie veel van de beroerde ideeën van tafel gekregen of tenminste afgezwakt.
ANVR heeft rechtstreeks naar Nederlandse overheid en Europese Commissie en indirect via onze Europese zusterorganisatie ECTAA naar Europese stakeholders steeds gepleit voor een meer afgewogen balans tussen consumentenbescherming (ook in ons belang trouwens) en ruimte voor reisondernemers om daadwerkelijk te kunnen blijven ondernemen. En dat moet ook wel: de ideeën van de Commissie zouden in Europa zeker tienduizenden MKB-ondernemers het ondernemen bijkans onmogelijk hebben gemaakt.
Het lijkt met de herziening van de PTD de goede kant op te gaan, maar het spel is nog niet gespeeld. De komende periode gaan de Europese Commissie, Raad en Parlement met elkaar in trialoog om een definitieve nieuwe tekst van de richtlijn op te stellen. We zullen er ook nu als ANVR weer dicht op zitten om ervoor te zorgen dat de beperking van aanbetaling niet onverhoopt terugkeert of de Europese instanties geen andere politieke brokken maken in dit dossier.
En als persoonlijke noot: dit dossier heb ik 10 jaar van dichtbij begeleid vanuit de ANVR en vanwege het belang zal ik me er natuurlijk mee blijven bemoeien. Maar inmiddels is Daniëlle de Best bij de ANVR de portefeuillehouder op dit dossier en eerste aanspreekpunt voor de leden. Het behartigen van de belangen van reisondernemingen op dit dossier is bij haar in goede handen.
Frank Radstake
Directeur ANVR
fradstake@anvr.nl
Frank Radstake schrijft als directeur van de ANVR maandelijks een column voor TravMagazine waarin hij zijn licht laat schijnen over de (internationale) reiswereld.