
Net als je denkt dat je alles wel gezien en meegemaakt hebt, kom ik tot de slotsom dat het altijd gekker kan. Nog voordat de lopende problemen rond de val van TravelBird zijn afgerond (bij TUI is men er nog steeds druk mee) staat tot veler verbazing de website alweer online.
En dat is op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen. Nog vreemder wordt het als je de voorwaarden waaronder Secret Bird zijn reizen verkoopt nader onder de loep neemt.
Je zou denken dat na het TravelBird-debacle de branche op zijn hoede is voor wat er nu aankomt, maar niets van dat alles. De voorwaarden zijn mijn inziens op zijn minst bedenkelijk. Ik heb ze hieronder even voor u neergezet in een 1-op-1 weergave:
‘Sommige vluchten en pakketreizen op de website zijn financieel beschermd door ATOL. Let op: niet alle aanbiedingen op onze website zijn beschermd door ATOL. Op deze website vind je informatie over de bescherming die van toepassing is op elke reis die wordt aangeboden voordat je boekt. Als je geen ATOL-certificaat ontvangt, dan is de aanbieding niet beschermd door ATOL. Indien je wel een certificaat ontvangt, maar niet alle onderdelen van de reis worden vermeld, dan zijn die onderdelen niet beschermd. Zie de boekingsvoorwaarden voor meer informatie of ga naar www.caa.co.uk.’
Om te beginnen zijn sommige reizen beschermd onder een reisgeldengarantie en andere niet. We hebben toch met zijn allen afgesproken dat ALLE samengestelde reizen daaraan moeten voldoen?
Nog mooier, als je een reis boekt en je geen ATOL (Engelse SGR) certificaat ontvangt, dan ben je dus niet beschermd. Ja u leest het goed. Wanneer weet de consument dit dan na boeking?
Om het nog leuker te maken, bestaat ook de kans dat je een certificaat ontvangt maar dat er toch geen dekking is.
Het wordt echt tijd dat onze lieve vrienden van Max en Kassa hier eens mee aan de slag gaan, in plaats van een avondvullende reportage over een vies afvoerputje.
Om maar niet te spreken over de ACM, die naar het lijkt geen tijd heeft om hier in te duiken.
Voor uw informatie: TravelBird sloot zich pas aan bij de SGR nadat ondergetekende brieven naar de Tweede Kamer had gestuurd met vragen over de ACM met betrekking tot hun lankmoedigheid richting TravelBird (sorry).
ACM, ANVR, waar zijn jullie?
Dien gewoon een handhavingsverzoek in bij de ACM. Anderzijds, ook andere partijen voeren een SGR-logo hetgeen reeds veronderstelt dat er dekking tegen insolventie zou zijn als men vervolgens de kleine lettertjes niet leest (denk aan OTA’s vliegtickets algemeen). EG 2015/2302 kent overigens een makkelijk instrument. De organisator dient de reiziger vooraf doch uiterlijk bij boeking duidelijk te maken óf sprake is van een pakketreis, gekoppeld reisarrangement etc. Daartoe zijn verplichte (!) modelbladen en teksten vastgesteld in de Richtlijn.
Ik sluit me hier namens 374 leden van de VvKR bij aan. Van de zomer zijn wij nog bij de ACM geweest om te vertellen dat er naast de ANVR nog een brancheorganisatie is! En of ze daar wel rekening mee wilde houden! De ACM heeft toen een mini campagne gehouden om de Consument te vertellen dat er twee organisaties zijn die het allemaal goed hebben geregeld dus naast de ANVR ook de VvKR. Als je ziet waar een kleinschalige Reisorganisatie tegenwoordig allemaal aan voldoet dan mag een reus als Travelbird/ Secret Escape het toch minstens voor elkaar hebben.
Ton Brinkman (Voorzitter VvKR)