
Wat bezielt jongeren die op Mallorca vakantie vieren om zich massaal van hotelbalkons te storten? Het verschijnsel, lokaal bekend onder de term balconing, stelt de lokale toeristenorganisaties en overheden voor een raadsel.
Bij balconing klimmen jongeren via hun balkon buitenlangs omhoog of proberen een naastgelegen balkon te bereiken. Een andere variant is dat jongeren vanaf hun balkon in het zwembad proberen te springen. Iets wat er van bovenaf altijd makkelijker uitziet dan in de praktijk. Dit gebeurt vaak onder invloed van alcohol of drugs.
Vorig zomerseizoen waren er minstens acht sterfgevallen op Mallorca als gevolg van balconing. De meeste slachtoffers waren Brits. Het eerste slachtoffer van deze zomer is al gevallen. Een 20-jarige Britse toerist viel in Magaluf vanaf het balkon van zijn hotelkamer op de tweede verdieping en kwam op straat terecht. Hij was op slag dood.
Balconing
Balconing lijkt een typisch verschijnsel voor de Balearen, in het bijzonder voor Mallorca. De meeste gevallen van balconing komen voor in Magaluf, ten westen van hoofdstad Palma, een geliefd oord bij Britse jongeren. Ook in El Arenal (Ballermann) ten zuiden van de hoofdstad, bijna een Duitse enclave, komt balconing verhoudingsgewijs meer voor. Ook hier komen veel jongeren die voor het eerst zonder ouders op vakantie gaan. En die dan helemaal losgaan, is de theorie van de lokale overheid.
Als een eerste stap om het verschijnsel te begrijpen, heeft de overheid wat cijfers op een rij gezet. In 60 procent van de gevallen gaat het om Britten, vrijwel uitsluitend man en toerist, gemiddeld 24 jaar oud. Bij pakweg 15 procent gaat het om tonen van stoer gedrag. In 95 procent van de gevallen is alcohol in het spel, bij een derde speelt drugsgebruik een rol. In 2 procent van de gevallen is tot nu toe sprake van een dodelijke afloop.
De overheid en horecasector hebben hun publiciteitscampagne opgevoerd. In veel hotelkamers liggen flyers die jongere gasten in meerder talen oproepen zich te gedragen. Niet drinken op straat, niet zonder shirt naar buiten en niet vechten. Op overtreding staat 200 euro boete. All inclusieve-hotels is gevraagd wat minder royaal te zijn met het schenken van alcohol.
Return Trip
De gemeente Calvià, waar Magaluf onder valt, is een campagne gestart onder de naam Return Trip, om jongeren bewust te maken van mogelijke gevolgen van hun gedrag. De boodschap is dat iedereen na een fijne vakantie weer veilig terug naar huis wil. Onderdeel van de campagne is een poster waarop een jongen in rolstoel is te zien. Over vakantieplezier gesproken. Hopelijk is er geen Nederlandse vertaling van de campagne nodig.