
Consumentenwaakhond ACM trekt samen met Europese consumentenorganisaties ten strijde tegen wat zij beschouwen als misleidende duurzaamheidsclaims in de luchtvaart.
Deze consumententoezichthouders roepen 20 Europese luchtvaartmaatschappijen op hun duurzaamheidsclaims aan te passen. ‘De luchtvaartmaatschappijen moeten binnen 30 dagen de misleiding van consumenten door foute duurzaamheidsclaims stoppen’, zeggen de organisaties dinsdag in een persbericht.
Namen van de betreffende airlines worden niet genoemd.
De gezamenlijke actie is gestart na een klacht van de Europese consumentenorganisatie BEUC, waar de Consumentenbond deel van uitmaakt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een van de leidende toezichthouders bij deze actie.
Volgens de toezichthouders doen veel luchtvaartmaatschappijen duurzaamheidsclaims die in strijd zijn met de wet.
‘Dat doen zij bijvoorbeeld door de impact van het gebruik van ‘duurzame’ brandstof te overdrijven of door CO2 compensatie aan te bieden zonder duidelijk aan te geven dat dit geen gevolgen heeft voor de negatieve milieu-impact van de vlucht zelf. Hierdoor lijkt vliegen duurzamer dan het in werkelijkheid is’, zegt de ACM.
‘Bedrijven moeten eerlijk en duidelijk zijn in hun communicatie over hun duurzaamheidsinspanningen. Alleen dan kunnen consumenten goede milieubewuste keuzes maken’, zegt Cateautje Hijmans van den Bergh, bestuurslid van de ACM.
Zij vervolgt: ‘Vliegen is en blijft een vervuilende manier van vervoer. Vandaar dat wij de luchtvaartmaatschappijen oproepen te stoppen met hun misleidende duurzaamheidsclaims.’
Volgens de ACM zijn er verschillende misleidende duurzaamheidsclaims aangetroffen bij de Europese luchtvaartmaatschappijen. De airlines zijn aangesproken op de volgende claims, die volgens de ACM misleidend zijn:
-gebruik van absolute duurzaamheidsclaims als ‘duurzaam’, ‘groen’ en ‘verantwoordelijk’ en bijbehorende visuele claims als groene blaadjes.
-suggestie wekken dat CO2-uitstoot van een vlucht vermindert of teniet kan worden gedaan door te investeren in klimaatprojecten of door extra te betalen voor ‘duurzame’ brandstof (‘sustainable aviation fuel’).
-gebruik van de term ‘duurzame’ brandstof zonder uit te leggen wat het duurzaamheidsvoordeel is. Ook moet duidelijk vermeld worden dat deze brandstof op dit moment nog maar zeer beperkt beschikbaar is en dus in zeer kleine hoeveelheden wordt gebruikt.
-claimen dat de luchtvaart in de toekomst bepaalde duurzaamheidsdoelen gaat halen zonder uit te leggen welke stappen worden gezet en hoe dit wordt gecontroleerd.
-de consument een calculator bieden waarmee je je CO2-uitstoot van jouw vlucht kunt berekenen zonder onderbouwing van de gebruikte methode.
-consumenten een vergelijking bieden van de CO2-uitstoot per vlucht zonder toelichting waarop dit is gebaseerd.
De luchtvaartmaatschappijen worden nu aangesproken op hun individuele claims, die volgens de organisaties misleidend zijn. Zij krijgen 30 dagen de tijd om hun claims aan te passen of te verwijderen. De EU-toezichthouders gaan ook in gesprek met de luchtvaartmaatschappijen. Als de bedrijven niet of onvoldoende aanpassen, kunnen de nationale autoriteiten een vervolgtraject starten en sancties opleggen. (Foto Shutterstock).
greenwashing in luchtvaart? Greenwashing wordt constant gedaan door heel veel fabrikanten. Kijk naar PHEV auto’s een mooi voorbeeld van greenwashing zgn zuinig op papier en komt het milieu ten goede echt niet. 60 km elektrisch rijdende SUV en verder op benzine, dus op naar Parijs 500km op benzine wordt dan 460km gereden want opladen kost teveel tijd en dat moet dan schoon en milieu vriendelijk zijn?
Greenwashing wordt heel veel gebruikt om mensen te laten denken dat zij groen bezig zijn. Kijk naar treinreizen is dat nou echt groen? hoe wordt het elektra opgewekt?
Ik zeg blijf lekker vliegen het wordt vanzelf wel schoner…