
Richard de Mos, fractievoorzitter van de lokale partij Hart voor Den Haag, wil het omstreden Haagse reclameverbod voor vliegvakanties zo snel mogelijk terugdraaien. Daarnaast wijst de politicus erop dat de gemeente enerzijds reclame voor vliegvakanties verbiedt en tegelijk buitenlandse toeristen naar Den Haag wil halen om de lokale economie te stimuleren.
Dat is volgens hem ‘meten met twee maten’, aangezien deze toeristen uit China en Noord-Amerika vrijwel allemaal met het vliegtuig komen.
De Mos komt met zijn verklaring aan de vooravond van het kort geding dat ANVR en TUI hebben aangespannen tegen de gemeente Den Haag vanwege het omstreden verbod op buitenreclame voor (onder andere) vliegvakanties. De zaak dient vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. Met deze zaak tegen de gemeente Den Haag willen ANVR en TUI een reclameverbod voorkomen.
Hart voor Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd in de Haagse gemeenteraad. De partij wil in de eerstvolgende raadsvergadering een motie indienen om het omstreden reclameverbod terug te draaien. Met het verbod wil de gemeente Den Haag buitenreclame voor onder andere vliegreizen, cruisereizen en fossiele auto’s verbieden.
Volgens de grootste partij in de Haagse gemeenteraad (Hart voor Den Haag heeft twaalf zetels, red.) is dit beleid ‘juridisch wankel, economisch schadelijk en ideologisch gemotiveerd’.
‘Dit betuttelcollege is volledig de weg kwijt’, zeggen De Mos en zijn partijgenoot Ralf Sluijs in een gezamenlijke reactie.
‘Het aanwakkeren van anti-vliegsentiment schaadt de economie én de Haagse werkgelegenheid. Bovendien is dit verbod een onaanvaardbare aantasting van de vrijheid van ondernemerschap en meningsuiting. Reclame moet worden toegestaan voor alles wat legaal is, of dat nu een vliegreis, een hamburger of een auto op benzine is. Dat nu zelfs de reisbranche naar de rechter stapt, laat zien hoe ver de gemeente haar boekje te buiten gaat. Dit verbod is juridisch onhoudbaar en moreel betweterig. Vandaag zijn het vliegvakanties, morgen vlees, en overmorgen je eigen auto. Waar stopt het?’
Hart voor Den Haag wijst ook op de merkwaardige tegenstrijdigheid in het gemeentebeleid: terwijl het reclameverbod vliegreizen moet ‘ontmoedigen’, onderzoekt het stadsbestuur tegelijkertijd hoe het meer toeristen uit Noord-Amerika en Azië kan aantrekken, die vrijwel allemaal per vliegtuig komen.
‘Dat is meten met twee maten en toont hoe wereldvreemd dit beleid is’, zeggen De Mos en Sluijs. ‘Wij roepen het college op om de ideologische oogkleppen af te zetten. In de eerstvolgende raadsvergadering dienen wij een motie in om dit betuttelende reclameverbod direct terug te draaien. Laat ondernemers gewoon ondernemen en stop met symboolpolitiek.’
Legaal
In een gesprek met TravMagazine verklaarde De Mos half februari:
‘Vakanties zijn een legale dienst. Het is van de gekke dat de Partij voor de Dieren met slechts drie zetels in de Haagse gemeenteraad gaat bepalen waar wel of geen reclame voor gemaakt mag worden. De burger is mondig genoeg om zelf te bepalen wat hij koopt. Dit verbod is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Het is gevaarlijk wanneer een politieke stroming gaat bepalen wat de burger wel of niet mag. In plaats van bestraffen en verbieden kun je als overheid beter innovatie stimuleren. Daar is duurzaamheid meer bij gebaat.’
Om de reisbranche te steunen, startte De Mos in november vorig jaar een petitie met als motto ‘Stop de betutteling, steun de reisbranche’.
Aan de petitie van Hart voor Den Haag was een ludieke actie verbonden, waarbij ondertekenaars kans maakten op ‘een vliegreis naar Kos met De Mos’.
ANVR-directeur Frank Radstake wil voorafgaand aan het kort geding niet te veel op details ingaan, zegt hij desgevraagd. Wel onderschrijft hij de stelling dat het beleid van de gemeente Den Haag ‘niet consequent’ is.
‘Je kunt niet enerzijds je stad internationaal promoten, inclusief het gebruik van de NAVO-top deze zomer als destinatie-marketing, en anderzijds je eigen inwoners verbieden om een reisbureauposter over een vliegvakantie te zien. Dat is niet uit te leggen aan inwoners, en al helemaal niet aan ondernemers die daardoor worden belemmerd.’
Foto: Richard de Mos (Foto Hart voor Den Haag).
Geef een reactie