
Het vertrek van Hanne Buis, beoogd president-directeur van Schiphol, is voor een belangrijk deel te wijten aan het eigenzinnige optreden van crisismanager Ruud Sondag. Deze claimde successen die deels door het vorige directieteam in gang warren gezet. Een botsing met operationeel directeur Hanne Buis kon niet uitblijven.
Dat schrijft het FD in een reconstructie.
Een geschil tussen Buis en Sondag zette ook druk op de relatie tussen Schiphol en de Nederlandse staat. Buis was namelijk de voorkeurskandidaat van de grootaandeelhouder (ministerie van Financiën) om Dick Benschop op te volgen.
Na het vertrek van Benschop, wiens positie onhoudbaar was geworden vanwege de chaotische situatie op Schiphol als gevolg van personeelstekorten bij de beveiliging en de bagageverwerking, werd Ruud Sondag tijdelijk aangesteld als crisismanager.
Het ministerie van Financiën (grootaandeelhouder van Schiphol) had een voorkeur voor operationeel directeur Hanne Buis als opvolger van Benschop. Zij heeft veel luchtvaartervaring, werkt al 20 jaar voor Schiphol en heeft zich volgens Den Haag bewezen op weerbarstige dossiers als de afbouw van de A-pier.
Toch kiest de raad van commissarissen onder leiding van Jaap Winter niet voor de kroonprinses, maar voor een tijdelijke crisismanager. Het aanstellen van Buis zou op dat moment te riskant zijn. Zij zou door de buitenwereld gezien kunnen worden als een van de bestuurders uit Team Benschop die Schiphol hebben laten ontsporen.
Dat risico is reëel, omdat Buis in de crisis de woordvoering deed en regelmatig op het NOS-journaal te zien is geweest om uitleg te geven over de lange wachtrijen. Bovendien, door een tijdelijke crisismanager aan te stellen, kan Buis zich richten op strategische vraagstukken rond de toekomst van Schiphol.
De keus valt uiteindelijk op Ruud Sondag, een succesvolle ondernemer die als CEO zijn sporen heeft verdiend bij afvalbedrijf Van Gansewinkel en energieconcern Eneco. Hij was commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam, waar de overheid een minderheidsbelang in heeft en daarmee geen onbekende bij het ministerie van Financiën. Sondag is alleen geen luchtvaartexpert. Financiën gaat schoorvoetend akkoord met zijn tijdelijke benoeming tot 1 september 2023.
Sondag trekt direct een aantal taken naar zich toe die tot dan onder Buis vallen. Het gaat dan vooral om alle dossiers rond de beveiliging op- en rond de luchthaven.
Ondanks werkafspraken tussen de twee zijn er fricties. Sondag wil zich concentreren op de werving van beveiligers en het oplossen van het tekort aan bagagemedewerkers. De rest kan wat hem betreft wachten.
Daar is Buis het niet mee eens. Thema’s als terrorismebestrijding en veiligheid, Europese regelgeving en samenwerking met buitenlandse luchthavens kunnen wat haar betreft niet op een laag pitje worden gezet. Ze trekt bij Sondag aan de bel, maar vindt geen gehoor.
Sondag trekt ondertussen de successen naar zich toe. Met zijn brede ervaring in het bedrijfsleven weet hij als geen ander dat je snel successen moet boeken om het tij te keren, en die successen ook moet uitventen. Hij wil een positiever beeld over Schiphol neerzetten. Hij vertelt de media dat er veel achterstallig onderhoud is, maar dat na zijn komst hard wordt gewerkt aan oplossingen.
De buitenwereld krijgt het idee dat er nu eindelijk iemand zit die van aanpakken weet. Tot frustratie van Buis, want veel van de initiatieven om de doorstroming op de luchthaven te versnellen en de arbeidsvoorwaarden te verbeteren, zijn al maanden eerder ontwikkeld door het vorige directieteam onder leiding van Dick Benschop.
Intern is bekend dat ook Buis daar de credits voor verdient. Maar haar ergernis groeit over het feit dat veel dossiers blijven liggen, waarvoor zij statutair verantwoordelijk is.
In december stapt Buis naar de raad van commissarissen om haar onvrede te uiten. Zij wil niet langer verantwoordelijk zijn voor de operationele gang van zaken bij Schiphol als Sondag uitsluitend bezig is met roosters en werving.
President-commissaris Winter hoort haar volgens het FD geduldig aan, en legt uit dat het bezweren van de crisis toch echt prioriteit heeft. En dat pakt Sondag volgens hem voortvarend aan.
Begin januari wordt het de commissarissen duidelijk dat Buis op deze manier niet verder wil. Ook al loopt het contract met crisismanager Sondag in september af, voor haar is de maat vol.
Zij is er niet het type naar om haar tijd uit te zitten tot Sondag in september vertrekt.
Winter laat het ministerie van Financiën weten dat de raad van commissarissen afscheid gaat nemen van bestuurder Hanne Buis. Deze maakt korte tijd later bij relaties haar vertrek bekend. Schiphol volgt kort daarna met een summier persbericht.
Buis heeft volgens het FD recht op een vertrekvergoeding van bijna vier ton. Op 21 maart is haar officiële afscheid op Schiphol.
Inmiddels heeft Sondag de belofte van een soepel verlopende meivakantie deels moeten intrekken vanwege een tekort aan bagagemedewerkers.
Daarmee heeft de joviale, vlot pratende manager zijn recent opgebouwde krediet alweer grotendeels verspeeld, concludeert de krant.
Lees hier het hele artikel.