
De International Air Transport Association (IATA), European Business Aviation Association (EBAA) en European Regions Airline Association (ERA) waarschuwen dat de voorgestelde krimp op luchthaven Schiphol niet onder leiding mag plaatsvinden van een overgangsregering, ofwel het huidige demissionaire kabinet.
IATA laat weten:
‘Deze zaak ligt nog steeds onder de rechter en de voorgestelde procedure stuit op fel verzet van de luchtvaartsector; daarom kan dit op geen enkele manier als “oncontroversieel” worden beschouwd. Dit kabinet is over een paar maanden niet meer verantwoordelijk voor de ernstige gevolgen die kunnen voortvloeien uit het Schipholbesluit, vooral als het gaat om de betrekkingen met de Nederlandse handelspartners en het verlies aan banen en welvaart in eigen land.
Een dergelijke consequente en controversiële stap vereist een goede democratische controle en politieke verantwoording. De wens van de regering voor een gedwongen verlaging van het jaarlijkse vluchtaantal van Schiphol naar 460.000 op grond van een ‘experimentele verordening’ werd aanvankelijk geblokkeerd door de Nederlandse rechtbank, die oordeelde dat dit in strijd was met de Nederlandse verplichtingen op grond van het EU-recht en bilaterale luchtdienstenovereenkomsten die verband houden met de ‘Experimental Regulation’ (Evenwichtige Aanpak) aan lawaai.
De Evenwichtige Aanpak is een al lang bestaand internationaal overeengekomen proces om geluidsoverlast op luchthavengemeenschappen te beheersen, dat de zwaarte van de wet in de nationale rechtsgebieden draagt, ook in de EU en veel van haar handelspartners. Een kernprincipe van de Evenwichtige Aanpak is dat operationele beperkingen en het schrappen van vluchten het laatste redmiddel zijn en alleen mogen worden overwogen als er een aantal andere stappen zijn gezet om de doelstellingen voor geluidsbeperking te bereiken. De Evenwichtige Aanpak wordt specifiek gebruikt om ervoor te zorgen dat de behoeften van de lokale gemeenschap worden gerespecteerd, de bredere voordelen van luchtverbindingen met het land worden beschermd en de acties internationaal worden gerespecteerd.
De regering ging met succes in beroep en vernietigde het oorspronkelijke besluit, waarbij het Hof van Beroep oordeelde dat de Evenwichtige Benadering niet van toepassing is op de Experimentele Regeling. De internationale luchtvaartgemeenschap, vertegenwoordigd door de IATA, andere luchtvaartverenigingen en individuele luchtvaartmaatschappijen, is diep bezorgd over de gevolgen van dit zeer controversiële besluit. De coalitie van luchtvaartmaatschappijen en verenigingen is een cassatieprocedure bij het Hooggerechtshof begonnen om dit aan te vechten.
Een vluchtreductie van deze omvang op Schiphol zal leiden tot een vermindering van het aantal slots, wat een negatief effect zal hebben op de passagiers- en vrachtdiensten. Er bestaat geen mechanisme, nationaal of internationaal, om dergelijke bezuinigingen goed te keuren. Het haasten van dit proces zou kunnen resulteren in internationale vergeldingsacties en verdere juridische uitdagingen, onder meer van regeringen die hun rechten verdedigen op grond van internationale overeenkomsten en bilaterale verdragen.
Onder dergelijke omstandigheden zou elke poging van minister Harbers en een mislukte regering om de bezuinigingen op Schiphol zo snel mogelijk door te voeren, op verschillende niveaus onverantwoord zijn.
• Het zal blijk geven van minachting voor de noodzakelijke democratische en juridische controle die vereist is voor een dergelijk hoogst onregelmatig en economisch schadelijk voorstel.
• Het zal Nederland regelrecht in conflict brengen met zijn handelspartners die hun rechten verdedigen op grond van internationale overeenkomsten en bilaterale verdragen,
• Het moet de EU ertoe aanzetten haar eigen wetten te verdedigen, die een strikte toepassing van de evenwichtige aanpak vereisen
• Het zal aanzienlijke schade toebrengen aan de economie en de werkgelegenheid.
“Luchtvaartmaatschappijen zetten zich volledig in om geluidsproblemen op luchthavens aan te pakken via een goed gebalanceerde aanpak-proces. Het is van essentieel belang dat elk besluit wordt uitgesteld totdat er een volledig functionerende en verantwoordelijke regering met een nieuw mandaat is geïnstalleerd. Dit ongekende en complexe voorstel kan vervolgens zorgvuldig worden overwogen, waarbij de juridische kwesties zijn opgelost en de volledige feiten en implicaties zijn begrepen en zich in het publieke domein bevinden, en met voldoende tijd voor de luchtvervoersector om zich indien nodig aan te passen, wanneer een definitieve beslissing bekend is. zei Willie Walsh, directeur-generaal van IATA.