
Wie langer dan 30 uur voor vertrek een stoel wil reserveren op een intercontinentale vlucht, betaalt daarvoor bij KLM 20 euro per enkele reis. De maatregel gaat op 1 december a.s. in voor vluchten met vertrek vanaf 26 januari.
Volgens KLM-directeur Nederland Harm Kreulen is de betaalde stoelreservering niet ingevoerd uit winstbejag. ‘Tot nu toe is het zo dat als je een KLM-vlucht boekt, je meteen een stoel kunt reserveren. Hoe vroeger je boekt, hoe meer keuze je hebt. Het gevolg is wel, dat later boekende passagiers, groepen en families soms niet meer bij elkaar kunnen zitten, omdat alle gangpad- en raamstoelen al zijn vergeven. Dat is in toenemende mate een irritatie van passagiers en die willen we op deze manier wegnemen.’
De nieuwe maatregel geldt voor alle ‘basisstoelen’ in de Economy-class. Kreulen: ‘Als je langer dan 30 uur van tevoren een stoel wilt reserveren, geldt de toeslag van 20 euro. Korter dan 30 uur een stoel reserveren, binnen het ‘check-in window’ noemen we dat, is gratis. Maar dan loop je dus wel het risico dat er minder te kiezen zal zijn’.
Uitgezonderd van de toeslag zijn gezinnen met kinderen, groepsboekingen met 9 of meer deelnemers en Flying Blue-leden met een spaarstatus van Platinum, Gold of Silver. Ook de hoogste economy boekingsklassen hoeven geen geld te betalen voor een stoelreservering.
De invoering gebeurt gefaseerd, vertelt Kreulen. ‘We beginnen op 1 december met bestemmingen naar Azië, Zuid-Amerika en de Caribbean. In de loop van 2016 voegen we bestemmingen op de andere continenten eraan toe. We gaan dit ook in Europa invoeren.’
Kreulen kan niet zeggen wat de nieuwe manier van stoelen reserveren KLM gaat opleveren. ‘We doen dit om een beter seating-service te leveren aan groepen, families en later boekende passagiers. Vroege boekers kunnen nog steeds hun stoel vastleggen, maar betalen daar 20 euro voor. Wij denken hiermee meer tevreden klanten te krijgen die vaker zullen boeken. Het is moeilijk uit te rekenen wat het oplevert in euro’s.’
Overigens biedt KLM al jaren voorkeursstoelen tegen extra betaling aan in de economy class. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om stoelen met extra beenruimte of stoelen in een ‘rijtje van twee’. Die producten blijven gewoon gehandhaafd.
Wat een onzin. Als iedereen meteen een stoel boekt is voor de late boekers toch ook niets meer te kiezen? Het gezin wat nu op tijd boekt kan toch ook nu stoelen bijelkaar regelen? Zo wordt laat boeken dus aantrekkelijker gemaakt en vroegboeken niet. Bovendien wordt weer een tool uit handen geslagen van de reisagent die op die manier toegevoegde waarde kon leveren. Jammer!