
De nieuwe Europese Richtlijn Pakketreizen die per 1 januari 2018 wordt ingevoerd, betekent een fundamentele verandering voor de reisagent. Dat stelde Frank Radstake, bij de ANVR verantwoordelijk voor Consumentenzaken en Sociaal Beleid, vrijdag tijdens de drukbezochte bijeenkomst ‘Europese Richtlijn Pakketreizen voor dummies’, georganiseerd door TravMagazine.
Dat in de branche nog veel onduidelijkheid bestaat over de nieuwe richtlijn bleek wel uit de grote belangstelling voor de bijeenkomst bij InHolland in Diemen, die werd bijgewoond door ruim 150 branchegenoten.
Volgens de nieuwe richtlijn vallen veel reizen sneller onder de definitie pakketreis. Daarmee wordt vooral de reisagent getroffen. ‘Elke combinatie van minimaal twee reisonderdelen is al een pakket’, aldus Radstake. Daarmee neemt de aansprakelijkheid voor de agent, die steeds vaker zelf reizen samenstelt, behoorlijk toe.
Gezien die toegenomen aansprakelijkheid voor de agent lijkt de nieuwe richtlijn een pleidooi te vormen voor het boeken van pakketreizen. Dan is de agent in één klap van zijn aansprakelijkheid verlost. ‘Daarmee lijkt het erop of wij deze richtlijn in de schoot geworpen krijgen’, erkende Arjan Kers, general manager van TUI Nederland, een van de sprekers op de bijeenkomst.
De nieuwe Europese Richtlijn Pakketreizen is niet bedoeld voor de reisbranche, benadrukte Radstake (ANVR), maar is bedoeld om de consument te beschermen. Maar de branche ondervindt er wel de gevolgen van. De vorige richtlijn dateert uit 1990, toen het landschap van de reissector er nog heel anders uitzag, zonder het grote aandeel online boekingen.
De nieuwe richtlijn legt reisverkopers een grotere informatieplicht richting consument op. ‘Daarmee wordt het telefonisch verlopen van een reis bijna onmogelijk, want je bent een uur bezig met het voorlezen van alle reisvoorwaarden’, stelde advocaat mr. Nick de Leeuw (La Gro Advocaten). Volgens hem is nog veel onduidelijk en laat de Europese wetgever nog veel vragen onbeantwoord.
Een bezoeker uit de zaal sloeg de spijker op z’n kop met de vraag: ‘Heeft de Europese Unie daadwerkelijk grondig onderzocht of de nieuwe regels haalbaar, realistisch en uitvoerbaar zijn?’ De panelleden op het podium wisten het juiste antwoord ook niet. De algemene conclusie: de nieuwe richtlijn is een compromis van diverse partijen, die daar allemaal hun plasje overheen hebben gedaan. Dat leidt zelden tot heldere afspraken en definities.
Meer binnenkort in TravMagazine.
Foto: de sprekers/panelleden tijdens ‘Europese Richtlijn Pakketreizen voor dummies’ (vlnr): Ilse Meyers (ABTO), Arjan Kers (TUI), Judith Tersteeg (La Gro Advocaten), Peter Boneschansker (Pyton/Amadeus), Frank Radstake (ANVR) en Nick de Leeuw (La Gro Advocaten).