
In Nederland neemt het westerse levenstempo de overhand. In ons marketing- en communicatiebureau adviseren we klanten onder meer over de breinpositie van hun merk of product. Met inzet van alle denkbare middelen proberen we hun propositie onvergetelijk te maken voor de doelgroep. Maar als een van mijn collega’s wil sparren over de klantreis in online marketing, dwalen mijn gedachten toch even af naar Afrika…
Addis Abeba Bole International Airport, wie er ooit is uitgestapt, herkent het beeld: modern, druk, levendig en vol van de rijke Ethiopische cultuur. Drommen zakenmensen, toeristen en overstappers vanuit tientallen andere bestemmingen op het Afrikaanse continent haasten zich. Of ze lijken juist alle tijd van de wereld te hebben in de wachtruimtes, cafés en restaurants. De geur van de wereldberoemde Ethiopische koffie verleidt je tot een coffee break in een van de vele zaakjes. Vers gebrand, vers gezet, de smaak is onvergetelijk lekker.
Ik reisde ernaartoe als een man met een missie. Als toenmalig voorzitter van stichting TTAF was ik op weg naar een van de hulpverleningsprojecten in het zuiden van het land. Daar is, met steun van Nederlandse donateurs, een blindenschool geopend. Die support is hard nodig, want op het platteland van Ethiopië heerst een schrijnende armoede die overal zichtbaar en ruikbaar is. Armoede in Ethiopië heeft een geur, en die is moeilijk te beschrijven. Het is een tikje penetrant, maar tegelijk kruidig. Hij glipt voortdurend langs je neusvleugels, er is geen ontkomen aan. Die geur blijft in je geurgeheugen gegrift.
In het kleine blindenschooltje leren kinderen met wat wij verzachtend ‘visuele handicap’ noemen, de bijzondere taal braille. Met hun vingertoppen leren ze lezen in plaats van met hun ogen. Deze vaardigheid opent voor hen een nieuwe wereld vol kennis en biedt meer perspectief op de toekomst. Voor mij was de kennismaking met deze kleintjes een onvergetelijke eyeopener. Het vermogen om te communiceren bepaalt voor een belangrijk deel je kansen in het leven. Niet volledig, maar wel voor een groot deel.
Gelukkig kan en kon TTAF voor sommigen het verschil maken, niet alleen met de brailleschool maar ook met preventie. Met het Eye Medications programma worden in de kleinste dorpjes oogonderzoeken aangeboden. Duizenden mensen bezoeken de open spreekuren, waarbij ‘open’ ook slaat op het openluchtkarakter van de medische controles. Alles gebeurt buiten, in het beste geval onder een veranda. Maar de resultaten zijn verbluffend. Veel klachten kunnen worden opgelost met medicijnen of een bril. Wie voor het eerst een bril opzet en de wereld plotseling scherp ziet, weet hoe onvergetelijk zo’n moment is. Noem het gerust life-changing.
Kees Vlot – Eigenaar communicatiebureau
————–
Het communicatiebureau van Kees en zijn team helpt klanten van Visie op Toekomst met strategisch marketingplan, social media campagnes, Google Adwords en veel meer. Meer weten? Neem contact op via kees@visieoptoekomst.nl