
Ook TUI gaat een rechtszaak aanspannen tegen de gemeente Den Haag om het lokale verbod op buitenreclame voor vliegvakanties aan te vechten.
Dat maakte TUI woensdagmiddag bekend tijdens een bijeenkomst bij het TUI-reisbureau aan de Groenmarkt in Den Haag, in het bijzijn van de Haagse politicus Richard de Mos, die zich achter de reissector heeft geschaard.
Eerder al besloot de ANVR om dezelfde reden een kort geding tegen de gemeente Den Haag aan te spannen. De datum van het kort geding nadert snel, zegt ANVR-directeur Frank Radstake.
Zoals bekend heeft Den Haag per 1 januari via de algemene plaatselijke verordening (apv) een verbod ingesteld op buitenreclame voor vliegvakanties en cruisereizen, maar ook op andere ‘fossiele producten’ als grijze stroomcontracten en auto’s met een fossiele of hybride motor. De Haagse wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren) is de bedenker van het lokale verbod voor buitenreclame voor fossiele producten.
Met de stap van TUI willen partijen (ANVR en TUI, red) niet het risico lopen dat de ANVR als brancheorganisatie in deze belangrijke kwestie niet ontvankelijk wordt verklaard, met het argument dat het geen direct betrokkene is. Als eigenaar van diverse reisbureaus in Den Haag en als zichtbare adverteerder in de buitenruimte van de stad wordt TUI als bedrijf duidelijk direct getroffen door het reclameverbod. ‘We doen dit in het belang van de hele sector’, zegt Arjan Kers, general manager van TUI Nederland en België.
Tijdens de bijeenkomst in het TUI-reisbureau overhandigde Richard de Mos, fractievoorzitter van de lokale partij Hart voor Den Haag, een reischeque aan een van de ondertekenaars van de petitie ‘Stop de betutteling, steun de reisbranche’, die de partij in november lanceerde en waarmee De Mos zich uitspreekt tegen het reclameverbod.
Legaal
‘Vakanties zijn een legale dienst’, zegt De Mos tegen TravMagazine. ‘Het is van de gekke dat de Partij voor de Dieren met slechts drie zetels in de Haagse gemeenteraad gaat bepalen waar wel of geen reclame voor gemaakt mag worden. De burger is mondig genoeg om zelf te bepalen wat hij koopt. Dit verbod is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Het is gevaarlijk wanneer een politieke stroming gaat bepalen wat de burger wel of niet mag. In plaats van bestraffen en verbieden kun je als overheid beter innovatie stimuleren. Daar is duurzaamheid meer bij gebaat.’
Ook TUI voert aan dat met het reclameverbod sprake is van een ongeoorloofde beperking van de vrijheid van meningsuiting. ‘Het gaat om producten en diensten die niet verboden zijn en waar een groot deel van de Nederlanders gebruik van maakt.’
Aan de petitie van Hart voor Den Haag was een ludieke actie verbonden, waarbij ondertekenaars kans maakten op ‘een vliegreis naar Kos met De Mos’. De petitie is 647 keer ondertekend (stand per 19 februari, red.). Winnares Jolanda van den Engel en dochter Joyce Cheyenne namens een reischeque in ontvangst, beschikbaar gesteld door TUI. De winnares verklaarde dat zij al 20 jaar niet op vliegvakantie is geweest.
TUI is inmiddels een ludieke actie met billboards gestart. Het gaat om een TUI-reclame, waarbij de bestemming en prijzen zijn afgeplakt. Het weglakken van stukken tekst is een knipoog naar een bekend gebruik in de Haagse politiek.
Foto: Communicatiemanager Petra Kok met collega’s Ana Henriques (Head of Marketing Communications België en Nederland) en Susanne van Steenbergen (Director Public Affairs & Corporate Development) bij de ludieke reclame.
Foto helemaal boven: TUI-topman Arjan Kers en politicus Richard de Mos met de winnaressen van de petitie-actie ‘Naar Kos met De Mos.’