
Booking moet deelnemen aan de pensioenregeling voor de reisbranche, zo heeft het Gerechtshof Den Haag deze week in een uitspraak bepaald. Stichting Reiswerk verstuurt op basis van deze uitspraak komende week alvast een hernieuwd verzoek aan Booking voor het aanleveren van loonstaten, op basis waarvan de premie kan worden vastgesteld voor het sociaal fonds.
Dat zegt Frank Radstake van de ANVR, tevens voorzitter van stichting Reiswerk, een initiatief van ANVR en vakbonden FNV en CNV, dat zich bezighoudt met zaken op het gebied van arbeidszaken, leren en arbeidsmarkt.
Booking.com heeft zich altijd verzet tegen aansluiting bij het pensioenfonds, sociaal fonds en cao voor de reissector, met het argument dat het een IT-bedrijf is. De Hoge Raad dacht daar in 2021 al anders over en besloot dat Booking vooral een (online) reisagent is. Het Hof in Den Haag zegt nu dat de online reisagent dat ook in hoofdzaak is. Daarmee moet het bedrijf zich met terugwerkende kracht tot eind jaren 90, toen Booking werd opgericht, aansluiten bij het pensioenfonds voor de reisbranche.
Of Booking zich conform de uitspraak ook daadwerkelijk op korte termijn aansluit, is volgens Radstake nog maar de vraag. Booking heeft namelijk de mogelijkheid om tegen de uitspraak in cassatie te gaan.
´Ik ben heel benieuwd of dit nu eindelijk het einde van de sinds 2014 lopende zaak is´, zegt Radstake. ´Het is eigenlijk verbazingwekkend dat het zo lang heeft moeten duren.´
De recente uitspraak is er eentje in een lange reeks. De kwestie gaat terug naar 2016, toen de kantonrechter in Amsterdam nog oordeelde dat Booking geen reisorganisatie is. Die uitspraak werd overeind gehouden door het gerechtshof Amsterdam. Deze stelde in 2018 dat Booking geen reisagent zou zijn. Dat is precies het argument dat het boekingsplatform ook gebruikt om aansluiting bij het pensioenfonds voor de reisbranche te voorkomen. Booking vindt zichzelf een IT-bedrijf. Aansluiting van de 4.600 medewerkers bij het pensioenfonds voor de reisbranche zou Booking 405 miljoen euro kosten, verklaarden advocaten van Booking eerder al.
Reiswerk Pensioenen ging in april 2021 tegen de uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad en werd daarbij in het gelijk gesteld. De Hoge Raad oordeelde in april 2021 dat er geen discussie over kan bestaan dat Booking een reisagent is. De zaak werd terugverwezen voor beantwoording van de vraag of alles wat Booking doet op het gebied van IT ook in dienst staat van de activiteiten als online reisagent. Het gerechtshof in Den Haag heeft dit nu vastgesteld.
Radstake, met een knipoog: ‘Als online reisagent is Booking in ieder geval van harte welkom als lid van de ANVR.’ (Archieffoto Frank Radstake).