
Er is al langere tijd onenigheid tussen Marc van Deursen (CEO Prijsvrij Vakanties & D-reizen) en het Duitse REWE/DER Touristik over de verkoop van (25%) de aandelen die Van Deursen nog in zijn bezit heeft. TravMagazine sprak diverse bronnen rondom Van Deursen over het verhaal erachter. Van Deursen laat desgevraagd weten zelf op dit moment niks te willen zeggen over de zaak met REWE, omdat deze nog onder de rechter is. REWE/DER Touristik is om een reactie gevraagd, maar heeft niet gereageerd.
Wat is er aan de hand?
Het conflict tussen beide aandeelhouders (REWE/DER met 75% en Van Deursen met 25%) gaat erom dat REWE/DER het door Van Deursen in 2010 opgerichte Prijsvrij volledig wil overnemen, maar tegen oude afspraken. Hierdoor zou de verkoopprijs van Prijsvrij en D-reizen voor Van Deursen lager uitvallen dan wanneer de aandelenovername zou plaatsvinden op basis van een in 2019 gesloten deal. In de laatste editie van de TravMagazine Top 50 stond D-reizen/Prijsvrij op de derde plek stond met een omzet in 2024 van 897 miljoen euro. Daarnaast heeft REWE/DER geprobeerd om naast Kevin Ooms (de huidige CFO van Prijsvrij/D-reizen, red.) een tweede bestuurder/CFO te benoemen. Daar heeft Van Deursen zich tegen verzet, omdat hij vreesde dat dit bedoeld was om REWE/DER meer invloed te geven op het verkoopproces, terwijl partijen juist hadden afgesproken dat dit door Van Deursen zou worden geleid. Daarnaast startte REWE/DER in Nederland met Apollo Reizen, terwijl was afgesproken dat nieuwe activiteiten op de Nederlandse markt via Prijsvrij zouden lopen.
Rechtvaardigheid en ondernemerschap
Wie zich niet aan de afspraken houdt, is bij de CEO van Prijsvrij & D-reizen niet aan het goede adres, zo is algemeen bekend. Eerder vertelde hij al uitgebreid aan TRAVel Media over zijn jeugd en zijn vader die hem het gevoel voor rechtvaardigheid en ondernemerschap bijbracht. ‘Mijn ouders zijn gescheiden en op twaalfjarige leeftijd ben ik naar mijn vader in Amerika gegaan. We woonden in de buurt van Chicago. Het was een heftige tijd die ook niet zonder slag of stoot ging en waarin ik voor een deel ben gevormd. Mijn vader was echt een ondernemer, dus daar heb ik wel van geleerd hoe ik het wel en niet wilde doen. Mijn moeder bleef met mijn (jongere) broer en (oudere) zus achter in Nederland. Mijn vader is in 2002 op 53-jarige leeftijd overleden.’
Marktwaarde
Van Deursen verkocht in 2014 de helft van Prijsvrij aan DER. Ook daarover vertelde hij eerder aan TRAVel Media: ‘Zij zijn in 2014 aan boord gekomen. René Herzog, Sören Hartmann en Georg Schmickler zijn in 2013 bij mij langsgekomen. Zij vroegen of ik 50% van de onderneming aan hen wilde verkopen. Ik wist de achterliggende gedachte niet, maar het was wel zeer verheugend dat ze geïnteresseerd waren. In de zomer van 2013 kwamen we er niet uit qua prijs. In december van 2013 kwamen ze terug en toen was OAD niet zolang daarvoor failliet gegaan. Zij vertelden mij erover dat het de intentie was om OAD te kopen en er Prijsvrij op te plakken. Dat was het idee. Uiteindelijk wilden ze toch doorpakken met Prijsvrij en het bedrag betalen dat ik ervoor vroeg. In juli 2014 is de deal ondertekend.’
Familieomstandigheden
De afspraak rondom die deal was dat hij later ook zijn resterende aandelen kon verkopen. In 2019 bood Van Deursen zijn resterende aandelen aan. Bronnen rondom Van Deursen laten weten dat hij dit deed vanwege familieomstandigheden. ‘Verschillende oorzaken in familiaire kring zorgden ervoor dat Marc het bedrijf wilde verkopen. Op die manier kon hij zijn familie onder andere financiële zekerheid bieden.’ REWE/DER wilde hier niet op ingaan en zouden Van Deursen hebben gesmeekt om als directeur aan te blijven om naar een externe koper te zoeken. In ruil beloofde REWE/DER hem een voorschot op de verkoop.
Corona en D-reizen
Verschillende bronnen laten weten dat de afspraak was gemaakt dat Van Deursen in 2019 nog maximaal een jaar zou aanblijven, omdat het bedrijf nagenoeg al verkocht was. Door de coronacrisis werd de verkoop echter uitgesteld en de afspraken verlengd tot 2024. In plaats van een jaar ging Van Deursen weer volop aan de bak. Op zijn initiatief werd D-reizen overgenomen, waarvan Van Deursen de helft van de financiering bekostigde. Na de coronapandemie groeide Prijsvrij en D-reizen enorm. Volgens bronnen die TravMagazine sprak, ontstond er bij REWE/DER daarop twijfel over de gemaakte afspraken.
Saboteren
REWE/DER probeerde Prijsvrij & D-reizen volledig over te nemen tegen de oude voorwaarden uit 2014, waardoor Van Deursen aanzienlijk minder zou ontvangen dan de huidige marktwaarde. Bronnen rondom Van Deursen die TravMagazine sprak laten weten dat er vanuit Duitsland van alles aan is gedaan om de verkoop van D-reizen/Prijsvrij te saboteren. ‘Ze wilden niet met de potentiële kopers om tafel, wilden de huidige CFO vervangen en zijn gestart met Apollo als concurrent van D-reizen/Prijsvrij op de Nederlandse markt. Dit alles tegen de contractafspraken in.’
Toekomst Prijsvrij
Van Deursen stapte naar de Ondernemingskamer, die hem eind 2024 op alle punten gelijk gaf. De rechter verbood REWE/DER om zonder instemming een bestuurder aan te stellen en verplichtte het concern om de oprichting van Apollo stop te zetten. Het beleid van de afgelopen jaren wordt momenteel onderzocht. Naar verluidt was het altijd de bedoeling dat Van Deursen bij een verkoop van Prijsvrij & D-reizen aanblijft als CEO. Bronnen laten weten dat Van Deursen bij een verkoop nog steeds wil aanblijven als CEO. Uiteindelijk zou hij zijn aandelen, wanneer de tijd daar rijp voor is, zoals in 2019 is besproken met REWE/DER willen verkopen. REWE/DER zou zich echter niet meer aan de 2019-deal willen houden en op een zo voordelig mogelijke manier willen cashen.