
Het reisadvies voor IJsland is afgelopen weekend van oranje naar geel gegaan, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt in een toelichting dat het land gesloten blijft voor toerisme.
Reizigers worden alleen onder strenge voorwaarden toegelaten. Reizigers moeten kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn of kunnen aantonen dat ze besmet zijn geweest met Covid-19.
Bezoekers uit Nederland moeten zich binnen drie dagen voor vertrek digitaal registreren. Ook moeten ze bij vertrek naar IJsland een negatieve Covid-19-testuitslag laten zien (niet ouder dan 72 uur). Dat gebeurt bij het inchecken voor de vlucht.
Die testuitslag is niet nodig voor mensen die volledig gevaccineerd zijn of kunnen aantonen dat ze besmet zijn geweest met Covid-19.
Daarnaast moet iedereen, dus ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, bij binnenkomst opnieuw een PCR-test doen en meteen in quarantaine totdat de uitslag van die test bekend is. Reizigers dienen de quarantaine door te brengen in hun hotelkamer. Volgens de IJslandse regering duurt dit maximaal 24 uur.
Mensen die niet volledig gevaccineerd zijn en ook geen bewijs hebben dat ze Covid-19 gehad hebben, moeten in quarantaine blijven tot minimaal dag 5, waarna opnieuw een test gedaan wordt. Als ook deze test negatief is, dan kunnen zij de quarantaine beëindigen.
Paula Chaudron, general manager van Buro Scanbrit, geeft toe dat het er allemaal niet overzichtelijker op wordt. ‘En dat zijn de regels die voor dit moment gelden. Er is een grote waarschijnlijkheid dat reizigers vanaf 1 juli IJsland kunnen bezoeken met een officieel coronapaspoort, waarbij ze aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn. Maar dan nog dient iedereen bij binnenkomst in IJsland een PCR-test te ondergaan.’
Buro Scanbrit heeft volop reserveringen staan voor later deze zomer, naar IJsland en de andere noordelijke bestemmingen. ‘We krijgen veel vragen van klanten, maar zelfs voor ons die er dagelijks mee te maken hebben, blijft het interpreteren van de regels, zoals vastgelegd op lokale overheidswebsites in combinatie met de website van de Nederlandse overheid, lastig.’ (Foto Shutterstock).