
Een grootscheepse kortingsactie van het vergelijkingsportaal Check24 heeft in de Duitse reissector voor flink wat opschudding gezorgd. De vereniging van Duitse internetreisbedrijven (VIR) spreekt van ‘een probleemgeval voor de hele branche’.
Check24 biedt grote kortingen op online geboekte pakketreizen. Deze varieert van 50 euro korting op pakketreizen tussen 500 en 1.000 euro tot 200 euro korting op reizen van 2.000 euro. Er worden zelfs kortingsbonnen van 250 euro voor hogere reissommen aangeboden. Het grote probleem: reisbureaus worden geconfronteerd met klanten die dezelfde korting vragen.
Touroperators
De VIR zegt tegen het Duitse FVW dat de strategie van Check24 niet lonend kan zijn, zelfs niet bij hoge commissies. ‘Ook dit bedrijf heeft kosten voor IT, personeel en reclame.’ Volgens de VIR wil Check24 met de kortingsactie alleen maar klanten naar zijn website lokken, om hen andere producten te kunnen verkopen. Check24 is namelijk ook een vergelijkingsportaal voor energie (gas en elektriciteit), verzekeringen, mobiele telefoons met en zonder abonnement en kredieten.
De VIR wijst op de verantwoordelijkheid van touroperators. Als deze met Check24 samenwerken, brengen ze de hele branche in gevaar. ‘De hoogte van de commissies die aan Check24 worden betaald, speelt zeker een rol bij de kortingen die dit portaal kan geven.’
Check24 zegt met de kortingsacties te reageren op de grote concurrentie tussen online reisagenten (OTA’s), touroperators en reisbureaus. Het bedrijf zegt alleen korting aan bestaande klanten te geven, maar volgens de VIR krijgen ook niet-klanten van Check24 kortingsbonnen aangeboden.
Touroperators reageren terughoudend. Daarvoor is hun omzet via Check24 kennelijk te hoog. Het geven van kortingen wordt algemeen als ongewenst ervaren, zeggen zij off the record tegen het Duitse vakblad. Een touroperator zegt het te betreuren dat uitgerekend het segment reizen als lokkertje wordt gebruikt.
Reisbureau
Een reisbureau, dat te maken kreeg met een klant die bij Check24 wilde boeken, wist deze op creatieve wijze te behouden. Kort nadat de man bij het kantoor een reisadvies had ingewonnen, meldde hij zich met de mededeling dat hij dezelfde reis bij Check24 kon boeken, maar dan voor 200 euro minder.
De reisadviseuse stuurde hem een mail, waarin zij uitlegde dat het reisbureau geen korting kan geven, omdat het anders geen gratis advies meer kan verstrekken. Zij wees erop dat het portaal met kortingsacties de reisbranche ruïneert, dat veel reisbureaus onder deze agressieve vorm van reclame te lijden hebben en dat het portaal alleen maar data van klanten verzamelt om andere producten te kunnen verkopen.
Tenslotte wees zij op de service van het reisbureau, waaronder stoelreservering en inchecken van bagage. In plaats van 10 procent korting kreeg de klant goede hoteltips, omdat de reisbureaumedewerkers veel tijd investeren om te kunnen vertellen welke hotels de beste prijs-kwaliteit leveren. Ook wees ze erop dat zij persoonlijk altijd bereikbaar is bij vragen of in geval van nood. Tenslotte meldde de medewerkster dat de klant er met zijn boeking voor zorgt dat zij haar baan behoudt en ook het reisbureau kan blijven bestaan. ‘Maar het is aan u of u via internet boekt of bij uw vertrouwde reisbureau.’
De klant reageerde positief en boekte zijn vakantie bij het reisbureau. Volgens de medewerkster is dat mede te danken aan haar goede hoteladvies. ‘Het hotel waarvoor de man binnenkwam, heb ik hem afgeraden en een beter hotel geadviseerd.’
Het reisbureau heeft de brief aan de klant op Facebook geplaatst, zodat collega’s die in dezelfde situatie komen er gebruik van kunnen maken. (Foto: Shutterstock).
Is dat niet hetzelfde probleem als wat wij in Nederland tegen komen bij de oneerlijke concurrentie van PrijsVrij en dergelijke bedrijven?