
Corendon heeft vrijdag laten weten ondanks het oranje reisadvies vanaf 10 juli toch naar Turkije te gaan vliegen. Daarmee negeert Corendon het advies van Buitenlandse Zaken. Let wel, het is een advies.
Het plan van Corendon werd vanuit Den Haag meteen scherp aangevallen. In zijn wekelijkse persconferentie noemde premier Mark Rutte het hervatten van de vluchten op Turkije door Corendon ‘onverantwoord’. Hij plaatste vraagtekens bij de coronatests die Corendon hanteert. Deze zouden veel ‘valse negatieven’ bevatten. Hoezo dat? Het zijn nota bene dezelfde tests die de overheid (RIVM) zelf ook gebruikt.
Ook de opmerking van Rutte dat reizigers ’waarschijnlijk’ niet verzekerd zijn, slaat de plank volledig mis. Het lijkt erop dat Corendon meteen wordt afgestraft voor zijn ongehoorzaamheid. Het is absurdisme die zijn weerga niet kent. Er lijkt meer aan de hand dan een virologisch probleem.
Want hoe gaat het er achter de schermen aan toe?
Gaat Turkije het slachtoffer worden van een onderlinge concurrentiestrijd van bestemmingen binnen Europa? De Europese geruchtenstroom zwelt aan. Keihard bewijs ontbreekt, maar wie goed luistert, hoort dat er meer aan de hand is. Er zijn Europese landen die het coronavirus als excuus misbruiken om concurrerende landen als ‘onveilig’ aan te wijzen.
Spanje en Griekenland, die zelf dringend buitenlandse toeristen nodig hebben, lijken achter de schermen in Brussel de versoepeling van het reisadvies voor Turkije tegen te houden.
Sterker nog, Spanje zou achter de schermen dreigen de grenzen voor Nederlanders weer te sluiten als Nederland het reisadvies voor Turkije versoepelt. Hoe zeggen ze dat ook alweer: in liefde en politiek is alles geoorloofd?
Het reisadvies voor Turkije staat nog steeds op oranje en er is geen zicht wanneer dat wordt versoepeld naar geel. De enige reden om een bestemming op oranje te houden (alleen noodzakelijke reizen) mag een virologische reden zijn. Ofwel, loopt onze gezondheid gevaar als we naar een bestemming op vakantie gaan?
Een politieke reden of concurrentie mogen geen rol spelen. Dat lijkt mij vanzelfsprekend.
Turkije doet het op virologisch gebied prima. Het land heeft het coronavirus goed weten te bedwingen en in de toeristische sector gelden de strengst mogelijke protocollen op het gebied van hygiëne.
Er is dus geen enkele reden om niet naar Turkije op vakantie te gaan.
Toch handhaaft Europa zijn reiswaarschuwing voor het land. Men heeft Turkije op één hoop gegooid met 159 andere bestemmingen buiten Europa. Voorlopig geldt tot 31 augustus voor deze bestemmingen een stevig nee! De Turkse minister van Buitenlandse Zaken schijnt behoorlijk ‘pissed’ te zijn geweest over dit besluit.
Ook Nederland handhaaft tot nader order het oranje Europese reisadvies voor Turkije.
Volgens bronnen in Brussel circuleren er twee lijsten: van landen waarvoor het reisadvies binnenkort wordt versoepeld en van landen die voorlopig nog op slot blijven. Turkije staat op de juiste lijst en er moet veel uitgelegd worden als dat op 1 juli niet meer zo zou zijn.
De politieke besluitvorming rond reisadviezen binnen Europa is schimmiger dan ooit. Als alleen het coronavirus een rol zou spelen, dan staat Turkije vandaag op geel. Maar dat gebeurt (nog) niet.
De rol van Duitsland is hier doorslaggevend. Als Duitsland overstag gaat dan is het heel snel geel, waarom dat zo lang duurt is ook nog een onopgelost raadsel.
Er wordt geconcurreerd met virus als excuus.
Maakt het dan nog verschil als ik mijn reis en annuleringsverzekering via corendon zelf zou boeken?
Wat een onzinnige aannames allemaal! Vele bedrijven binnen en buiten de tourisme worden gesteund door de overheid, laten we eerst kijken naar de werkelijke feiten en dank uitspreken wat de overheid voor ons doet. Natuurlijk blijven we scherp. Turkije vergelijken met Spanje slaat echt nergens op!