
De SGST, het garantiefonds voor specialistische touroperators, vraagt maandag het eigen faillissement aan. Het omvallen van Sahin Baba/QK Reizen op 30 juni dit jaar, dat een schade van 1,7 miljoen euro opleverde, heeft het fonds de nek omgedaan.
SGST doet bij het openbaar ministerie aangifte van oplichting tegen de eigenaar van Sahin Baba. Hij wordt ervan verdacht vooruitbetaalde reissommen ter waarde van 1,7 miljoen te hebben doorgesluisd naar Turkije. ‘De kans dat we dat geld ooit terugzien, acht ik klein, maar het gaat om de strafrechtelijke kant van de zaak, zodat hij wordt gearresteerd zodra hij weer op Schiphol landt’, zegt Peter Silbermann, die samen met Ab Snelders het bestuur van SGST vormt.
Schade
Het faillissement van Sahin Baba/QK Reizen betekent ook een forse schadepost voor SGR.
Bij het omvallen van deze touroperator had SGST maar 1,1 miljoen euro in kas. SGR past het resterende bedrag van 5 ton eenmalig bij, conform afspraken bij de oprichting van SGST. ‘De consument mag niet de dupe worden’, zegt SGR-directeur Erik-Jan Reuver. ‘Maar de kas van SGST is nu echt leeg.’
Volgens Reuver kan SGR, dat vorig jaar nog een eenmalige storting van 1 miljoen aan SGST deed, niet blijven bijpassen. ‘Anders hadden we destijds SGST niet hoeven oprichten.’
Rechtszaak
De SGST werd in 2009 opgericht als garantiefonds voor specialistische touroperators, die meer dan 75 procent van hun omzet op één bestemming behaalden. In de praktijk ging het hierbij om touroperators die meer dan driekwart van hun omzet op Turkije deden.
Diverse Turkije-aanbieders spanden destijds een rechtszaak tegen SGST aan wegens discriminatie, maar de rechtbank oordeelde in 2012 dat hiervan geen sprake was. In dat jaar kon SGST pas echt aan de slag.
Kort daarop volgden al veel schades. Het omvallen van Travelplace en het faillissement van DTI Travel, als gevolg van het faillissement van het Duitse moederbedrijf GTI, bezorgde SGST in 2013 een schadepost van 1 miljoen euro.
ANVR
De tien resterende touroperators die nog deelnemer zijn van SGST zitten nu zonder garantie op vooruitbetaalde reissommen. Zolang zij meer dan 75 procent van hun omzet op één bestemming blijven doen, kunnen zij zich niet aansluiten bij SGR. Zij zullen dus razendsnel hun omzetverhouding moeten wijzigen door ook veel andere bestemmingen aan te bieden of bij een ander fonds moeten kijken, zoals de GGTO.
De ANVR heeft zaterdag besloten om zes van de tien SGST-leden die bij ANVR waren aangesloten te schorsen. ‘Het is spijtig, maar je kunt geen ANVR-lid zijn als je geen garantieregeling hebt’, zegt ANVR-voorman Frank Oostdam. ‘Ik hoop dat er snel een oplossing voor hen komt.’
Slag
Peter Silbermann spreekt van ‘de zoveelste slag’ voor SGST. ‘En meteen ook de laatste.’ Silbermann: ‘SGR heeft sinds 2012 zo’n 3 miljoen euro in SGST gestopt, nog los van de forse proceskosten.’ Volgens hem hebben Turkije-specialisten SGR en SGST de afgelopen tien jaar een schadepost van 30 tot 35 miljoen euro bezorgd en bestaat het vermoeden dat het grootste deel daarvan frauduleus was.
Naar verwachting spreekt de rechtbank in Rotterdam dinsdag het faillissement van SGST uit en kan aansluitend een curator worden benoemd.
Een garantiefonds zonder garantie? Laten we het eens omdraaien. De klant betaald voortaan 5 dagen vertrek en de reisbedrijven verzekeren zich tegen niet betaalende klanten. Je hebt minder kleine risico’s en de risico’s zijn beter te beheersen…