
Terwijl Corendon door premier Rutte op de vingers is getikt voor het plan om vanaf 10 juli pakketreizen naar Turkije aan te bieden, kunnen individuele klanten zelf volop losse vluchten vanaf Schiphol naar Turkije boeken, vaak zelfs met een hotel erbij. Tussen 10 en 17 juli worden zeker 78 vluchten vanaf Schiphol naar het vakantieland aangeboden, blijkt uit eigen onderzoek van TravMagazine.
Vrijdag ontstond veel consternatie toen Corendon bekend maakte ondanks het oranje reisadvies vanaf 10 juli gewoon pakketreizen naar Turkije te gaan aanbieden.
Via het oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) worden volgens Corendon alle landen buiten Europa over één kam geschoren, zonder dat er een directe relatie is met de feitelijke gezondheidssituatie in de individuele landen. Kort gezegd is de situatie in de Turkse kustgebieden vergelijkbaar met veel Europese landen waarvoor wel een versoepeld ‘geel’ reisadvies geldt.
Na vragen tijdens zijn wekelijke persconferentie uitte minister-president Rutte felle kritiek op het plan. Na deze onverwacht felle reactie liet Corendon weten het overleg aan te gaan en binnen enkele dagen een definitief besluit te nemen.
Uit onderzoek van TravMagazine blijkt echter dat individuele klanten geen strobreed in de weg wordt gelegd. Deze kunnen zonder probleem vanaf Schiphol een vlucht naar Turkije boeken. Dat zijn er tussen 10 en 17 juli zeker 78. Pegasus Airlines biedt via samenwerking met Hotels.com zelfs accommodaties aan, zodat de doe-het-zelf-klant zijn vlucht zonder probleem met een hotel kan combineren en zo zelf zijn complete vakantie kan boeken.
Het is de vraag of deze individuele klanten bij terugkomst in Nederland ook in quarantaine moeten, iets waarvoor Corendon nota bene een gratis test op het coronavirus aanbiedt. Zeker is dat deze manier van ‘meten met twee maten’ niet aan de gewone klant is uit te leggen.
Bekijk hieronder enkele voorbeelden van aanbod naar Turkije vanaf Amsterdam.
@Adrie van Rooij. Ik meng me er ook maar even in, geef nu mijn argumenten en ga verder niet in discussie, omdat onze visies daarvoor veel te verschillend zijn. Ik trek de discussie ook nog even breder door en ik lees het later wel, maar weet me gesteund door heel veel collegae uit het vak. Ik verbreek nu alleen mijn stilzwijgen omdat ik het politieke gekonkel zo langzamerhand wel een beetje zat ben.
Het shamen van Corendon is wat mij betreft wel degelijk meten met twee maten. KLM wordt immers niet bekritiseerd over het uitvoeren van vluchten, waarbij ook huurauto’s en hotelovernachtingen worden aangeboden. Oftewel: KLM opereert daarbij ook als organisator en dus dienen daarvoor dezelfde maatstaven te gelden als voor een organisatie die pakketreizen aanbiedt en daarbij veel meer regie heeft over de protocollen en voorzorgsmaatregelen dan KLM op de bestemming. Dáár hebben zij het apparaat niet eens voor. En als klap op de vuurpijl vliegen ze dan ook nog eens naar Istanbul, de grootste Corona haard van Turkije, terwijl er in de kuststreken vrij weinig aan de hand is. Dus óf niemand mag vliegen en als organisator optreden, óf ze mogen het allemaal.
Er wordt nog veel meer met twee maten gemeten: KLM krijgt als enige reisgebonden organisatie serieus financiële steun van de overheid, onder het mom van het economisch belang voor Nederland. Natuurlijk heeft KLM een economisch belang voor Nederland, maar die hebben Corendon, TUI , De Jong Intra etc. ook op verhoudingsgewijs minder grote schaal. Ook zij zou daarom ook op verhoudingsgewijze steun hebben mogen rekenen, net als zoveel andere reisorganisaties die nét zoveel schade op hun eigen schaalgrootte hebben. Ik verbaas me (of eigenlijk ook niet meer) over het totale gebrek aan kennis over en inzicht in de reiswereld door de politiek; we zijn amper in beeld terwijl wij als branche het hardst geraakt worden.
En dan nog even over die wettelijke kaders, waarmee geschermd wordt. Zonder te betwisten dat er wettelijke kaders nodig zijn, dient er dan wel naar beide kanten van de medaille gekeken te worden. De verspreiding van Covid19 is in de basis misschien wel meer de politiek te verwijten door al decennia in te zetten op globalisering dan aan de reiswereld, die ongelooflijk veel verplichtingen heeft voor de bescherming van de gezondheid en welzijn en bescherming van hun klanten. Maar de gevolgen van alle calamiteiten worden uitsluitend neergelegd bij de reisorganisaties, terwijl ze hier nul invloed op hebben en ook geen oorzaak zijn van het ontstaan van Covid19 of van aardbevingen of van oorlogen of aanslagen om maar eens wat te noemen. In die laatste twee zaken is de politiek vaak de veroorzaker van alle ellende.
Als de politiek dwingende reisadviezen in dezen kan opleggen dan dient de politiek mijns inziens dan ook financieel borgstellingen te regelen (en op hun kosten!) ; dát kan je niet eenzijdig neerleggen bij de organisatoren want die zijn daar in dit geval part noch deel aan.
En de ergste maatregel is nog de Europese wet op de reisovereenkomst. Het effect dat ik twee jaar geleden al voorspelde gaat uitkomen. I.p.v. bescherming voor de consument ontaardt dit straks in vogelvrijheid van de consument. Want geen reisagent gaat straks nog het financiële risico nemen om mooie en evenwichtige reizen met kennis van zaken samen te stellen als hij / zij financieel volledig verantwoordelijk is voor de repatriëring, opvang of annuleringskosten bij een negatief reisadvies ten gevolge van calamiteiten waar ze geen enkele invloed (kunnen) hebben. Dit gaat de grootst mogelijke ellende voor heel veel onwetende reizigers in de toekomst opleveren en de Europarlementariërs die deze wet hebben doorgedrukt zijn daarvoor in mijn beleving volledig verantwoordelijk. Zo’n besluit kan alleen maar genomen door mensen die geen verstand van de materie hebben, maar daar blijkbaar toch een plasje over willen doen ten faveure van zichzelf, met het voornaamste doel om maar weer zieltjes te winnen voor hun herverkiezing. Dit zijn in mijn ogen dus volledig incapabele mensen, die gek genoeg daarvoor nog vorstelijk beloond worden ook.
Gelukkig kan ik de Nederlandse Europarlementariërs in dit geval daarvoor geen groot verwijt maken, hoewel ik vind dat Nederland zich daarin wat mij betreft veel te slap heeft opgesteld. Deze wet had er nooit mogen komen in deze vorm en invoering had voorkomen moeten worden.
Het gaat om politiek, politiek en politiek….. Het is en echte dubieuze beslissing. Bepaalde regels moeten niet alleen maar voor Corendon van toepassing zijn. Regel moeten van toepassing zijn voor iedereen. Ook voor KLM, Pegasus en Sun Express…. Als hierbij Corendon uitgezonderd wordt, vindt ik dat er sprake is van discriminatie. Verder ben ik ook benieuwd hoe de andere twee grote spelers op de markt, Sunweb en TUI hierover denken.