
Wie Spanje bezoekt, wordt vanaf maandag geconfronteerd met extra administratieve verplichtingen. Een nieuwe wet verplicht hotels, autoverhuurbedrijven en andere toeristische accommodaties om persoonlijke informatie van klanten aan de overheid door te geven.
Deze maatregel, die ook geldt voor verhuurobjecten en campings, wordt ingevoerd om redenen van nationale veiligheid. Toerisme-experts uiten echter hun zorgen over privacy en waarschuwen voor mogelijke vertragingen bij het inchecken.
De wet, officieel bekend als Koninklijk Besluit 933/2021, vereist dat gegevens zoals paspoortinformatie, woonadressen en betaalmethoden van alle gasten ouder dan 14 jaar dagelijks worden doorgegeven aan het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook telefoonnummers, e-mailadressen en het aantal reizigers moeten worden geregistreerd.
Ondernemingen moeten de gegevens digitaal bewaren gedurende drie jaar en riskeren boetes tussen 100 en 30.000 euro bij overtredingen, meldt de BBC.
Om bedrijven meer tijd te geven om zich aan te passen, is de startdatum van de regelgeving verschoven van 1 oktober naar 2 december. Zowel toeristen als inwoners van Spanje worden verplicht hun gegevens te verstrekken. Platforms zoals Airbnb eisen nu ook dat verhuurders zich registreren bij de Spaanse overheid en klantgegevens verzamelen.
De Confederatie van Spaanse Hoteliers en Toeristische Accommodaties (CEHAT) reageert kritisch op de nieuwe wetgeving. Ze stelt dat deze een ernstige bedreiging vormt voor de levensvatbaarheid van de sector. Volgens CEHAT worden zowel toeristen als Spaanse burgers geconfronteerd met ‘complexe en omslachtige administratieve procedures’, wat de reiservaring negatief kan beïnvloeden. Bovendien noemt de organisatie de regels ‘verwarrend en onevenredig’, in strijd met Europese richtlijnen op het gebied van gegevensbescherming en betalingen.
Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken verdedigt de maatregel als noodzakelijk ‘in het algemeen belang voor de veiligheid van burgers tegen de dreiging van terrorisme en andere ernstige misdrijven door criminele organisaties’.
Volgens de BBC wil de Spaanse overheid simpelweg weten wie het land binnenkomt en verlaat, waar zij verblijven en welke voertuigen ze huren.
Hoewel veel bedrijven het verzamelen van gegevens via online registratiesystemen zullen automatiseren, worden op korte termijn vertragingen bij incheckbalies verwacht. Dat de maatregelen tijdens het laagseizoen worden ingevoerd, geeft bedrijven de kans om zich aan te passen.
Volgens critici voegen de nieuwe regels extra papierwerk toe voor een gewone vakantie. Anderen zeggen dat hotels en autoverhuurbedrijven veel van deze informatie al standaard verzamelen. De invloed op last-minute boekingen blijft echter onzeker.
Met meer dan 82 miljoen bezoekers in 2023 blijft Spanje een van de populairste toeristische bestemmingen in Europa. Deze nieuwe regels, ingevoerd onder het mom van veiligheid, kunnen echter de manier waarop toeristen hun reis ervaren fundamenteel veranderen. De komende maanden zullen bepalend zijn voor hoe soepel de sector zich aan deze veranderingen aanpast en welke impact dit heeft op de concurrentiepositie van Spanje als toeristische bestemming, zeggen experts. (Foto Shutterstock).