
Tourism Malaysia neemt deel aan de 54-ste editie van de Vakantiebeurs in Utrecht, als onderdeel van hun initiatief om Maleisië te promoten op de Nederlandse markt. Dit grootste reisevenement van de Benelux vindt plaats van tot en met 12 januari in de Jaarbeurs Utrecht.
Samen met mede-exposanten zoals de Sarawak Tourism Board, lokale touroperators Pangea Travel en iki Travels, zal Tourism Malaysia Maleisië presenteren als een eersteklas vakantiebestemming. Daarnaast zullen vertegenwoordigers van Mulu National Park en Mike Bikes spannende activiteiten in Maleisië promoten.
Foto: de deelnemers van de stand van Tourism Malaysia.
Activiteiten op het Maleisië-paviljoen
Een van de hoogtepunten op het Tourism Malaysia-paviljoen is een kookdemonstratie, gecombineerd met culturele optredens om bezoekers te verleiden. Daarnaast worden er dagelijks presentaties gehouden over verschillende bestemmingen in Maleisië. Om de betrokkenheid van het publiek te vergroten, wordt er een Maleisië-quiz gehouden, waarbij deelnemers prijzen kunnen winnen.
De stand van Tourism Malaysia werd op de Vakdag officieel geopend door Z.E. Dato’ Roseli Abdul, ambassadeur van Maleisië in Nederland. Er waren dit jaar meer dan 60 branchepartners aanwezig bij de soft launch, waaronder luchtvaartmaatschappijen, touroperators, reisagenten en media.
Tourism Malaysia zet hierbij verschillende bestemmingen en producten uit het hele land in de schijnwerpers, waaronder het verborgen pareltje Kuala Kubu Bharu, dat bekend staat om zijn avontuurlijke activiteiten en erfgoed, gepresenteerd door Ms Sharifah Hafysa, directeur van Tourism Malaysia The Hague.
Focus op Sarawak en duurzaamheid
De Sarawak Tourism Board, in samenwerking met Mulu National Park, presenteert de unieke eigenschappen van dit park, dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het park biedt een indrukwekkend grottensysteem te midden van een ongerept regenwoud en herbergt een rijke biodiversiteit en geodiversiteit die voldoet aan alle vier de UNESCO-criteria.
Pangea Travel, een lokale mede-exposant, lanceert met trots de Pangea Foundation, een non-profit initiatief dat zich richt op het ondersteunen van betekenisvolle projecten. Tijdens de beurs kregen bezoekers meer informatie over KOPEL, een project in Maleisië dat zich inzet voor het behoud van het natuurlijke milieu rond de Lower Kinabatangan en het verbeteren van het welzijn van de lokale gemeenschappen.
(Het nieuwe logo van Tourism Malaysia).
Groei in Nederlandse toeristen
Maleisië verwelkomde van januari tot november 2024 in totaal 77.117 Nederlandse toeristen, een stijging van 22,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met een gemiddelde verblijfsduur van 9,9 nachten in 2023 blijft Nederland een belangrijke markt met veel groeipotentieel.
Met de recente lancering van de Visit Malaysia 2026-campagne (VM2026) streeft Maleisië naar 35,6 miljoen internationale aankomsten en 147,1 miljard Maleise Ringgit (circa 31 miljard euro, red) uit toerisme-inkomsten.
Foto: De opening van de stand van Tourism Malaysia werd verricht door Ms. Sharifah Hafsya Syed Yaziz, directeur van Tourism Malaysia Benelux, en Z.E. Dato’ Roseli Abdul, ambassadeur van Maleisië in Nederland.
…Duizend gezichten…
Malaysia is bij velen helaas nog een onderschat mooi, kleurrijk en veelzijdig land. Velen bezoeken wel Singapore op weg naar bijvoorbeeld Indonesië, maar een stop in Kuala Lumpur die wat infrastructuur en openbaar vervoer betreft niet onderdoet voor buurman Singapore en heel veel te bieden heeft wordt weleens vergeten. Ook de naburige plaatsen en overige delen van Maleisië mogen best meer onder de aandacht van het – Nederlandse – publiek gebracht worden, sterker nog wij hebben een sterkere band dan we denken zeker als men een bezoek brengt aan Malakka waar de Hollandse “roots” nog sterk aanwezig is. Ook culinair, flora en fauna zijn een verrijking voor de smaakpapillen en overige zintuigen. De mensen zijn er vriendelijk en behulpzaam en wie een auto kan huren zal er weinig problemen ondervinden.
Maleisië is een land met meer dan duizend gezichten, ik heb het ook eens mogen bezoeken en voel mij met mijn Indische achtergrond net zo thuis als in de Gordel van Smaragd. Het is ook een betaalbaar land waar je waar voor je geld krijgt en wie naast onze eigen KLM die er rechtstreeks op vliegt alvast in echte Maleisische stemming wilt komen kan sinds kort ook vanaf Parijs met Malaysia Airlines en hun comfortabele Airbus A 350 vliegen naast Londen overigens, de doorgaande verbindingen naar de rest van het land zullen ook geen probleem zijn en ander lokale low budget airlines bieden ook diverse reisopties aan.
Maleisië mag wat mij betreft ook tijdens de Vakantiebeurs 2026 prominenter gepresenteerd worden aan het Nederlandse publiek waar men na een lange vliegreis uitstekende accommodatie zal aantreffen die elke vergelijking goed kan doorstaan. Verken en geniet van de schoonheid van een Aziatisch land dat meer dan moeite waard is van een bezoek !