
Tijdens de Vakantiebeurs Vakdag 10 januari vond er een feestelijke opening van de stand van Tourism Malaysia plaats, door niemand minder dan de Maleisische Ambassadeur Roseli Abdul, die officieel het lint doorknipte. Ook aanwezig bij de stand waren vertegenwoordigers van Sabah Tourism Board (Sabah is een van de twee Maleisische provincies op het eiland Borneo).
Eenieder die de opening bijwoonde werd getrakteerd op een traditioneel dansoptreden én een assortiment van smakelijke Maleisische gerechten. Tussendoor vond er een loting onder de aanwezigen plaats met mooie prijzen waaronder overnachtingen en korte verblijven.
Extra aandacht
Ondanks dat het Zuidoost-Aziatische land nog herstellende is na de pandemie, stijgen de bezoekersaantallen weer gestaag en kijkt het team van Tourism Malaysia zeer hoopvol naar 2024. Tijdens deze opening werden verschillende nationale parken en bestemmingen onthuld die dit jaar extra de aandacht zullen krijgen.
Waar de toerist de bruisende steden of bijzondere inheemse orang-oetans goed weet te vinden, probeert het verkeersbureau bijzondere Maleisische niche-ervaringen nog echt aan bekendheid te laten groeien. De drie benadrukte nichetoerisme-segmenten omvatten Maleisië vogelspotpakketten, woonbootpakketten, en archeotoerisme en geotoerismepakketten.
De uitgelichte bestemmingen zijn Perlis, Endau Rompin, en, in samenwerking met de Toerismebestuur van Sabah, het Kinabalu UNESCO Global Geopark. De erkenning van het Kinabalu UNESCO Global Geopark plaatst Sabah als de derde plaats in de wereld met een UNESCO-drievoudige kroonlocatie.
Nederlandse markt
Ambassadeur Abdul: ‘Nederland is een essentiële longhaul-markt, na het VK, Duitsland en Frankrijk. Pre-covid zagen we jaarlijks meer dan 80.000 Nederlanders, en van februari tot oktober 2023 58.000. Een mooi aantal, dat we dit jaar weer hopen te overtreffen. Juist de Nederlandse toerist lijkt sterk op avontuur, nieuwe ervaring en mooie natuurparken gericht en in Maleisië zijn we gezegend met veel natuurlijke wonderen – het land is erkend als een van de 12 mega-biodiversiteitslanden ter wereld. De beste plek voor een eco-avontuur dus.’
Multicultureel en betaalbaar
Wat Maleisië voor de ambassadeur nou zo’n perfect vakantieland maakt? ‘Ten eerste de sterke multiculturaliteit: in Maleisië vind je drie van Azië’s oudste beschavingen – de Malay, Chinese en Indiase bevolking – én de unieke etnische gemeenschappen in Sabah en Sarawak. Daarnaast is het zeer betaalbaar – je boekt een vijfsterrenhotel onder de honderd euro, de laagste prijs ter wereld – en spreekt iedereen er goed Engels. En tja..in Maleisië wonen nou eenmaal the nicest people in the world!’